TB-MDR si TB-XDR continua sa se transmita in populatie:

a) fie datorita erorilor umane, cum ar fi:

• intreruperea tratamentului de catre pacient inainte de perioada recomandata de medicul pneumolog;
• prescrierea unui regim terapeutic inadecvat si/sau incomplet;
• calitatea deficitara a medicamentelor;
• tratamentul discontinuu;
• supervizarea ineficienta a tratamentului pacientilor.

Citeste si:

b) fie prin transmiterea bacililor rezistenti de la pacientii cu TB-MDR/XDR la alte persoane. Bacilii rezistenti sunt la fel de contagiosi si de virulenti ca si cei sensibili.

Tratamentul Tuberculozei

Tratamentul Tuberculozei se face cu cel putin 4 antibiotice anti-TB de linia 1, care se administreaza zilnic, timp de 2 luni, apoi 2 medicamente care se iau 3 zile pe saptamana, timp de alte 4 luni.

virus tuberculoza

TB-MDR si TB-XDR necesita tratamente mult mai “agresive”, cu 4-7 medicamente in asociere, administrate zilnic, timp de minim 2 ani. Chiar daca pacientii sunt tratati corespunzator si sunt complianti la tratament, sansele de vindecare in cazul Tuberculozei rezistente la tratament sunt mult mai reduse decat in cazul Tuberculozei nerezistente (50% pentru TB-MDR si 25% pentru TB-XDR).

Probleme

In Romania, diagnosticarea Tuberculozei se face in majoritatea cazurilor cu intarziere, fapt ce creste riscul contagios si al dezvoltarii unor forme mai severe de boala.

Spitalizarea de lunga durata (de pana la 3-4 luni pentru TB-MDR/XDR), departe de familie, tratamentul indelungat, greu de suportat, cu efecte adverse severe, determina bolnavii sa abandoneze terapia daca nu au sustinere din partea apropiatilor sau daca, in absenta sprijinului financiar din partea statului, sunt nevoiti sa se reintoarca la lucru pentru a-si intretine familia.

Din cauza lipsei sustinerii pacientilor prin masuri sociale adecvate (suplimente de hrana, gratuitate transport etc.) precum si a problemelor de management al medicamentelor anti-TB, care cauzeaza discontinuitati in aprovizionarea cu medicamente, doar 1 din 5 pacienti cu TB-MDR se vindeca, sporind riscul de epidemie.

Statistici

La nivel mondial.

Citeste zilnic articole sanatoase pentru o viata fericita!
Urmareste-ne si pe Facebook :)
Suntem peste 60.000 de oameni fericiti si sanatosi.
Intra si tu in comunitatea noastra!
Iti plac articolele noastre despre sanatate si diete?
Urmareste-ne si pe Facebook!
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:
Facebook Google Twitter

Aboneaza-te la Kudika sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Tuberculoza - boala care nu doare, dar ucide.