Setari Cookie-uri

Hepatita C: preventie si tratament

Hepatita C este o boala cu care se confrunta multe persoane si care din pacate in fazele incipiente cand poate fi curabila nu prezinta simptome. De aceea este foarte important sa va testati anual in ceea ce priveste Hepatita C. mentionam ca Hepatita C nu are vaccin.

Prevenirea Hepatitei C

hepatita C tratament, tratament hepatita C, hepatita C preventie Hepatita C se transmite prin expunerea la sange infectat cu virusul hepatic C. Pentru a evita transmiterea hepatitei C, ar trebui sa va expuneti cat mai putin la urmatoarele situatii. Nu folositi in comun obiecte care pot avea urme de sange, precum periute de dinti, clestisoare de unghii, aparate de ras etc. Daca aveti taieturi sau rani deschise, ingrijiti-le imediat si bandajati-le corespunzator. Daca va taiati cu obiecte de uz casnic, precum cutite sau deschizatoare de conserve, ingrijiti taietura si sterilizati instrumentul prin fierbere, inainte de a-l folosi din nou.

Factori de risc pentru Hepatita C

Datorita faptului ca hepatita C se transmite de la persoana la persoana prin expunerea la sange infectat cu virusul hepatic C, activitatile care sporesc sansele de expunere la sange sunt considerate factori de risc.

Citește și:

Factori de risc pentru Hepatita C

  • hepatita C tratament, tratament hepatita C, hepatita C preventie Consumul de droguri IV. Persoanele care isi injecteaza droguri prezinta un risc crescut de infectare cu hepatita C pentru ca pot folosi in comun ace si alte instrumente pentru droguri, care pot fi contaminate cu sange infectat cu VHC. De fapt, se estimeaza ca intre 50% si 80% din noii consumatori de droguri IV contracteaza hepatita C cronica in decurs de 6 pana la 12 luni.
  • Transfuzii de sange, transplant de organe sau primirea de factor de coagulare. Persoanele care au suferit transfuzii de sange sau transplant de organe inainte de 1992, precum si pacientii cu hemofilie care au primit factor de coagulare inainte de 1987, au risc crescut de imbolnavire pentru ca atunci nu existau teste pentru hepatita C. In prezent, riscul contractarii hepatitei C din transfuzii de sange este totusi redus.
  • Tatuaje si piercing-uri cu ace, tus si/sau instrumente contaminate. Tatuajele si piercing-urile cu ace, tus sau alte instrumente nesterilizate, precum si cu pigmenti contaminati, pot fi surse de infectare a sangelui.
  • Raniri cu obiecte ascutite. Acest caz se aplica in special angajatilor din sistemul social, insa si tuturor celor care lucreaza cu persoane aflate in grupurile de risc si care se inteapa accidental cu un ac contaminat cu virusul hepatic C. Acest tip de expunere se poate limita prin respectarea unor proceduri de protectie corespunzatoare privind obiectele ascutite.
  • Practici sexuale cu risc crescut sau parteneri multipli. Desi hepatita C nu se transmite cu usurinta in timpul actului sexual, comportamentele sexuale cu risc crescut, precum partenerii multipli, se asociaza cu un risc crescut de a contacta aceasta boala.
  • Pacientii cu hemodializa. Exista unele dovezi de transmitere a virusului hepatic C in randul pacientilor tratati cu aceeasi unitate de dializa. Aceasta se datoreaza probabil contaminarii instrumentelor si suprafetelor, ca rezultat al unor proceduri necorespunzatoare de control al infectiilor.

Foto: Shutterstock.com

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
22 August 2012
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.