Setari Cookie-uri

Hepatita C - o problema reala in Romania

Asociatia Nationala pentru Protectia Pacientilor, sub egida Comisiei de Sanatate din cadrul Camerei Deputatilor, in parteneriat cu Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a organizat miercuri, 10 octombrie, o dezbatere referitoare la Hepatita C, la care au participat numerosi specialisti si reprezentanti ai asociatiilor de pacienti. Cei prezenti au decis sa initieze un plan de actiune pentru solutionarea problemei Hepatitei C in Romania.

Comunicat de presa

Planul de actiune vizeaza inceperea unui program national de diagnosticare, genotipare si tratare, precum si facilitatea accesului pacientilor la terapia de ultima generatie, vitala pentru majoritatea bolnavilor cu hepatita C din Romania, in special acei bolnavi care nu au raspuns la tratamentul standard si care nu au nicio alternativa de tratament in acest moment.

hepatita c “La hepatita C, avem sanse foarte mari de vindecare, de peste 80%, aici incluzand si faptul ca pacientii nu mai transmit virusul mai departe. In 2001, eu am facut un plan pentru HIV si m-am tinut de el indiferent ce culoare politica a trecut prin Minister. Am spus ca singura culoare a sanatatii este culoarea alba si am mers mai departe si am implementat planul de tratament. Asta trebuie sa facem si pentru hepatita C, fara nicio intarziere, pentru ca putem salva multe vieti”, a declarat in cadrul dezbaterii Prof. Dr. Adrian Streinu Cercel, Presedinte al Comisiei de Boli Infectioase din Ministerul Sanatatii.

Citește și:

Romania se afla pe locul cinci in Europa din punct de vedere al numarului estimat de persoane cu Hepatita C. Conform ultimelor studii, numarul persoanelor cu infectie virala C (VHC) este de aproximativ 650.000. Aceasta cifra oficiala include si numarul celor care nu au fost diagnosticati si traiesc cu virusul, punandu-si in pericol atat propria viata, cat si pe cea a celor din jur.

„Hepatita C este o problema grava si subestimata in Romania”, a adaugat Achim Kautz, Vicepresedinte ELPA (European Liver Pacients Association), prezent la eveniment. “Cu toate acestea, este o oportunitate foarte buna pentru Guvernul Romaniei sa actioneze acum si sa imbunatateasca diagnosticarea, informarea si accesul la tratament. Toate aceste masuri nu doar ca vor salva vieti, dar vor reduce si costurile pentru tratamentul intr-o faza avansata a bolii si vor avea un impact economic pozitiv daca o parte semnificativa a populatiei va fi sanatoasa in loc sa se imbolnaveasca”, a completat acesta.

Citește și:

hepatita c Cu cea mai mare rata a mortalitatii din Europa cauzata de ciroza hepatica (peste 40 de decese la 100.000 locuitori), Romania nu dispune in momentul de fata de un program de screening la nivel national care sa ajute la diagnosticarea persoanelor infectate cu VHC si la inceperea tratamentului intr-un timp cat mai scurt. Un astfel de program de depistare precoce va duce la rezultate terapeutice cat mai bune si, in timp, la reducerea costurilor suportate de stat pentru fiecare pacient in parte.

O a doua problema cu care Romania se confrunta este procentul mic de pacienti diagnosticati cu VHC care ajung sa fie tratati cu terapia standard: din peste 650.000 de persoane infectate, in Romania sunt tratate aproximativ 42.000 de persoane - adica mai putin de 10%. Jumatate din persoanele care se incadreaza in acest procent si sunt tratate cu terapia standard fie nu raspund la tratament, fie raspund, insa, dupa o vreme, boala recidiveaza. In prezent, pentru aceste persoane nu exista nicio optiune terapeutica in Romania.

Citește și:

    Foto: Shutterstock.com

    Vizionare placuta


    Kudika
    12 Octombrie 2012
    Echipa Kudika

    Ti-a placut acest articol?

    Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.