Setari Cookie-uri

Hepatita B ucide 600.000 oameni in fiecare an

Exista mai multe tipuri de hepatita, denumite in functie de tipul de virus care o produce. Doua dintre cele mai comune sunt hepatita cu virus A si hepatita cu virus B.

Comunicat depresa

Cu ocazia Zilei Mondiale a Hepatitei, marcata pe 28 iulie, Alianta Mondiala a Hepatitei, cu sprijinul GlaxoSmithKline (GSK), atrage atentia asupra incidentei si gravitatii acestei afectiuni, precum si asupra importantei preventiei prin vaccinare.

Pe plan mondial, hepatita reprezinta o importanta problema de sanatate publica, putand determina forme severe cu evolutie spre deces. Hepatita acuta cu VHB evolueaza deseori catre hepatita cronica, ciroza hepatica, cancer hepatic si deces, cu toate ca este o infectie care poate fi prevenita prin vaccinare. Acesta este unul dintre mesajele pe care Alianta Mondiala pentru Hepatita (WHA) si-a propus sa-l transmita pe 28 iulie, zi dedicata acestei boli in intreaga lume.

hepatoita b ziua mondiala

Alianta Mondiala a Hepatitei, organizatie care reprezinta principala voce pentru cele 500 de milioane de persoane din intreaga lume care sufera de hepatita, ii indeamna pe oameni sa constientizeze si sa afle cat mai multe despre aceasta afectiune, tocmai pentru a reduce impactul uneia dintre cele mai raspandite boli infectioase.

Citește și:

Printre principalii parteneri ai Aliantei Mondiale pentru Hepatita se numara si GlaxoSmithKline, care a decis sa se alature campaniei dedicate Zilei Mondiale a Hepatitei pentru cresterea gradului de constientizare si de preventie a acestei boli in randul populatiei.

Exista mai multe tipuri de hepatita, denumite in functie de tipul de virus care o produce. Doua dintre cele mai comune sunt hepatita cu virus A si hepatita cu virus B. In prezent, se inregistreaza anual aproximativ 1,4 milioane de cazuri de hepatita A la nivel mondial, conform datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). In acelasi timp, expertii OMS estimeaza ca, in fiecare an, circa 600.000 de oameni isi pierd viata din cauza complicatiilor infectiei cronice cu virusul hepatitei B (ciroza hepatica, cancer hepatic).1,2

In Romania, numai in 2011, au fost raportate 2 cazuri de hetatita B la 100.000 de locuitori si 11,6 cazuri de hepatita A la 100.000 de locuitori5. In 2012, cel mai mare numar de cazuri de hepatita acuta cu VHB s-a observat la persoanele cu varste cuprinse intre 25 si 34 de ani (27%), categorie urmata indeaproape de cea a tinerilor intre 20-24 de ani.6 In ceea ce priveste numarul de persoane infectate cu virusul hepatitei B, Romania ocupa locul 2 in Europa, prevalenta portajului de AgHBs fiind estimata la 4-6% din populatia generala, ceea ce inseamna peste un milion de persoane infectate.

Citește și:

Foto@Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
31 Iulie 2013
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.