Setari Cookie-uri

La drum cu masina... antihepatita!

Incidenta hepatitei in Romania este pe o panta descendenta de cativa ani incoace. Cu toate acestea, tara noastra este inca printre cele mai afectate din Uniunea Europeana. Care sunt solutiile?

hepatita In lume, aproximativ 500 milioane persoane sunt infectate cronic cu virusul hepatitei B (VHB) sau cu virusul hepatitei C (VHC), in timp ce aproape 1 milion oameni mor anual ( aproximativ 2,7% din totalul deceselor) din cauze legate de hepatita virala, cel mai frecvent boli de ficat, inclusiv cancer la ficat, potrivit unui raport al Directiei de Sanatate Publica Bucuresti, realizat in acest an cu prilejul Zilei Mondiale de Lupta Impotriva Hepatitei (28 iulie). Astfel, circa 57% din cazurile de ciroza hepatica si 78% din cazurile de cancer la ficat rezulta din infecsii cu hepatita.

In Romania, trendul incidentei hepatitei in randul populatiei a fost unul descendent in ultimii ani. Astfel, acum trei ani prevalensa HVA era de 16,28 la mie, plasandu-ne pe locul trei cel mai defavorabil in UE (media = 2,65). Cu toate acestea, tara noastra se afla in continuare pe unul dintre locurile cele mai defavorabile in UE.

Citește și:

Tendinsele mai degraba pozitive din Romania ultimilor ani trebuie consolidate printr-o serie de masuri, dintre care amintim:

  • largirea vaccinarii grupurilor defavorizate
  • mensinerea vigilensei personalului medical dar si a paciensilor in privinsa folosirii in exclusivitate a kit-urilor de injectare de unica folosinsa
  • supravegherea stricta a calitasii sangelui si a produselor din sange provenind din donasii
  • educasia tineretului in privinsa practicilor sexuale mai sigure
  • monitorizarea constanta a calitasii microbiologice a alimentelor si a apei potabile.

ONG-urile au un rol deosebit de important in implementarea acestor masuri. Implicarea lor consta in mult mai mult decat simpla informare a cetatenilor din zonele cu cea mai mare prevalenta a bolii. Un exemplu in acest sens este laboratorul mobil, o autoutilitara carosata dupa standardele unei unitati de interventie medicala, care se deplaseaza prin Dobrogea, una dintre zonele cele mai afectate din perspectiva hepatitei.

Citește și:

Adaptata la nevoile serviciului oferit, autoutilitara carosata are: doua incaperi – una destinata consilierii si una destinata recoltarii analizelor si procesarii testelor. Cele 2 usi de acces asigura confidentialitatea discutiilor din cadrul sedintei de consiliere. Amplasamentele unde masina este parcata sunt alese astfel incat sa existe si spatii de asteptare potrivite. Intr-o deplasare, echipa formata din psiholog, asistent medical si sofer asigura accesul la testare a 40-50 de persoane.

Foto@Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
8 Noiembrie 2013
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.