Setari Cookie-uri

Virusul ZIKA: transmitere, simptome, tratament

Virusul Zika a alertat OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) prin numarul ingrijorator de persoane infectate cu acest virus si a nasterilor unor copii cu grave malformatii congenitale.

Virusul Zika este foarte periculos mai ales pentru femeile insarcinate, putand provoca grave malformatii fatului. Un numar impresionant de femei insarcinate au fost infectate cu Zika, motiv pentru care s-a urgentat realizarea unui vaccin pentru Zika.

Virusul Zika a fost pentru prima data reperat in 1947 in Uganda, la o maimuta. Se pare ca virusul s-a adaptat si infecteaza omul.

infectia c virusul zika

Cum se transmite virusul Zika?

Virusul Zika se transmite in primul rand prin intepatura de tantar, insa medicii trag semnale de alarma, punand sub semnul intrebarii transmiterea acestui virus prin fluidele umane.

Specialistii se intreaba daca nu cumva virusul Zika, ce poate fi reperat in sperma, in saliva si totodata traverseaza bariera placentara catre fat, nu s-ar putea transmite si pe cale sexuala.

Care sunt manifestarile infectiei cu virus Zika?

Cele mai relatate manifestari sunt la mamicile care nasc copii cu grave malformatii congenitale, in special microcefalie. Statisticile estimeaza ca in acest an intre 4 si 6 milioane de oameni din cele doua Americi vor fi infectate cu virusul Zika.

Citește și:

Din pacate restul simptomelor infectarii sunt minore, asemanatoare unei raceli banale: dureri usoare in corp, astenie usoara, ochi rosii, febra usoara.

Virusul Zika: teste si diagnostic

Pana de curand virusul Zika a fost considerat inofensiv, cauzand rare infectii, fara a fi necesara spitalizarea. Din acest motiv pentru moment nu exista un protocol bine pus la punct pentru depistarea si diagnosticul virusului Zika.

Una dintre metodele de depistare ar fi biopsia din tesuturi in prima saptamana de la infectare. Medicul specializat poate vizualiza prezenta virusului in tesuturi.

De asemenea se mai pot cauta anticorpii de faza acuta IgM (RT-PCR) din sange. Specialistii spun insa ca interpretarea rezultatelor este destul de dificila, la fel si incercarea de a preleva sange in primele doua saptamani de la infectare cu virusul Zika, simptomele acestuia fiind foarte comune si usor de ignorat.

Citește și:

Testarea din urina a virusului Zika este acum in perfectionare, iar un laborator din Germania a pus la punct un test genetic, insa cu aplicare limitata, conform www.rt.com

Tratamentul in infectia cu virusul Zika

Din pacate nu exista un tratament pentru virusul Zika, avand in vedere faptul ca nu a reprezentat pana in acest an un risc major pentru sanatate. Exista de asemenea campanii demarate pentru realizarea unui vaccin impotriva virusului Zika.

Persoanele in pericol privind aceasta infectie sunt femeile insarcinate sau care doresc sa ramana insarcinate in scurt timp, insa se afla ori au fost de curand intr-o tara cu risc pentru infectia cu virus Zika. Citeste continuarea articolului in pagina 2 >>

Foto: shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
10 Februarie 2016
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.