Setari Cookie-uri

Toxoplasmoza, infectie cu urmari grave la femei

Toxoplasmoza este o infectie parazitara ce se datoreaza patrunderii in organismul umana a oochistului de Toxoplasma gondii.

Cum se trateaza toxoplasmoza?

Tozoplasmoza se va trata numai medicamentos (nu chirurgical, nu ambulatoriu) in cazul in care infectia are riscul de a se transmite la fat sau apare la un imunosupresat (o persoana cu un sistem imunitar deficitar) la care aceasta infectie ar putea solda cu moartea. Cand o gravida este infectata cu Toxoplasma gondii va fi tratata cu antibiotice care scad riscul de infectie a fatului. Antibioticul folosit se numeste spiramicina si se administreaza pe cale orala si se concentreaza la nivelul placentei (zona pe unde poate fi infectat fatul).

Cum prevenim infectia cu Toxoplasma?

  • In primul rand igiena este de baza. Spalati-va mainile daca aveti pisici in casa sau in curte de fiecare data cand vreti sa mancati ceva. De asemenea spalati foarte bine fructele si legumele.
  • Preparati termic hrana astfel incat sa fierbeti (sau alta metoda termica) alimentele cel putin cinci minute.
  • Daca aveti pisica, protejati-va prin masca atunci cand schimbati nisipul (toxoplasma se poate lua si prin insiparea prafului de la nisip) si spalati-va riguros mainile (incluziv zona de sub unghii).
  • Evitati contactul cu solul sau ape infectate.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
11 Aprilie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.