Setari Cookie-uri

Beneficiile miraculoase ale propolisului

Propolisul este un produs natural cu surprinzator de multe beneficii asupra sanatatii!

Propolisul este un produs natural care ofera surprinzator de multe beneficii in privinta sanatatii. Datele pe care le avem privind folosirea lui atesta faptul ca egiptenii si grecii foloseau foarte mult propolisul in scopuri curative, urmand apoi, mult mai tarziu, sa fie folosit si pe taramurile Europei de astazi. Originea denumirii acestui produs al albinelor provine din Grecia Antica si semnifica “inaintea cetatii”, mai exact albinutele il folosesc in “cetatea” lor ca scut de protectie antibacterian, antiviral si totodata il folosesc pentru a-si mentine chiar ele sanatatea.

propolis Foto: grafvision, Shutterstock

Propolisul a fost intens folosit in medicina naturista populara si tocmai datorita rezultatelor asupra sanatatii pe care oamenii care il foloseau sustineau ca le obtin medicii si cercetatorii in domeniul medical, biochimisti si asa mai departe au inceput sa studieze atent efectele acestui produs natural, constatand ca intr-adevar proprietatile sale de pe urma carora si-a castigat renume in medicina naturista sunt adevarate.

Citește și:

Propolis - compozitie chimica

Compozitia chimica a propolisului reprezinta un cocktail de substante cu efecte terapeutice deosebite, cum sunt: derivatii flavonici, acid ferulic (activ contra germenilor Gram pozitiv si Gram negativ – antibacterian si bactericid), ceruri, aminoacizi, balsamuri, fermenti, microelemente (siliciu, magneziu, cupru, molibden, arsen, staniu, aluminiu, vanadiu, wolfram, fier, aur, iridiu, calciu, cadmiu, cobalt, strontiu, zinc etc), substante antibiotice, rasini, acizi aromatici, acizi, in functie de compozitia si specia vegetala de pe care s-a cules propolisul. El contine in medie 55% rasini si balsamuri, 30% ceruri si 10% uleuri eterice, proportii care sunt asemanatoare pentru orice fel de propolis. Derivatii flavonici (flavonoidele), foarte raspanditi in mediul vegetal, au foarte multe calitati terapeutice, cele mai importante fiind actiunea asupra capilarelor, asupra permeabilitatii si fragilitatii vaselor de sange (le conserva integritatea), efectul vasodilatator si hipotensiv. De asemenea, flavonoidele au actiune benefica asupra aparatului digestiv (fluidifica bila, antimicrobian digestiv in enterite si colite), asupra sistemului endocrin (tiroida, pancreas, suprarenale), au efect antimicrobian, antiparazitar si antiviral. In propolis se gaseste si acidul ferulic, cu actiune antibacteriana (bactericida si bacteriostatica) si aglutinanta (calitati utile in tratarea ranilor greu vindecabile).

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
1 Iulie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.