Setari Cookie-uri

Macul - Floarea Rosie a vindecarii

Macul de camp si macul de gradina, doua flori ce ne bucura privirile atat in propria curte, cat si pe taluzurile soselelor detin numeroase proprietati medicinale.

Macul de gradina este cultivat pentru utilizare in alimentatie, in farmacie, precum si ca planta ornamentala.

Valoare medicinala au semintele de mac, frunzele si, mai ales, latexul, un produs obtinut din peretii capsulei inainte de uscarea acesteia. Acest latex contine opiul – substanta folosita intens in medicina. Din opiu si din cojile uscate de mac de gradina se obtine o alta substanta, morfina. De fapt, opiul este un amestec de circa 25 de alcaloizi, dintre care cel mai important este morfina.

Semintele de mac de gradina contin un ulei considerat a avea calitati de exceptie.

Din macul de gradina se obtin urmatoarele preparate medicinale: decoct din coji de capsule, pudra de opium, morfina, tinctura de morfina, siropuri.

Din cauza numarului mare de substante toxice, macul de gradina este considerat o planta periculoasa, utilizarea preparatelor pe baza de mac urmand a se face cu precautie.

Citește și:

Compusii obtinuti din mac sunt indicati in calmarea oricarei dureri din organismul omenesc, desi initial produc o stare de agitatie. Morfina anuleaza, practic, senzatia de durere din sistemul nervos central. Codeina, de pilda, se intrebuinteaza impotriva tusei, actionand asupra centrului nervos care dirijeaza respiratia. La randul sau, papaverina reduce spasmele musculare si de aceea este folosita in combaterea colicilor intestinale, stomacale, uretrale, precum si ale vezicii, colecistului si uterului.

Citeste articolul integral pe Garbo.ro

Cititi si alte articole pe Garbo. Noi va recomandam:
Despre bolile cardiovasculare si factorii lor de risc
100 de alimente miraculoase pentru organism
11 Semne ca ai racit la ovare

Vizionare placuta


Kudika
15 Iulie 2011
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.