Setari Cookie-uri

ACEASTA reteta te scapa de DIOPTRII

Daca vrei sa ai vederea buna, trebuie sa stii ca alimentatia joaca un rol esential in acest sens.

Exista, desigur, situatii in care vorbim despre afectiuni oftalmologice congenitale, insa in multe cazuri tulburarile de vedere se dobandesc pe parcursul vietii.

Vitamina A – vitamina fara de care nu am putea vedea

Stiti cum functioneaza aparatul vizual al omului? Practic imaginile pe care noi le vedem sunt initial proiectate pe retina, insa de aici pana la creier, acolo unde sunt interpretate astfel incat sa constientizam ceea ce vedem, este o cale destul de lunga.

tratamente naturiste miopie

La nivelul retinei exista mai multe tipuri de celule specializate pentru a interpreta imaginile. Acestea se numesc celule fotoreceptoare si sunt “de noapte” si “de zi”. Celulele specializate pentru vederea nocturna se afla spre marginea retinei, asa se explica de ce noaptea sau la intuneric avem pupilele mai mari (se dilata pentru a lasa stimulii luminosi sa ajunga spre marginile retinei). Pupilele reprezinta de fapt o zona fara iris, pe unde patrund razele luminoase in ochi. Practic pupila creeaza un “gol”, un canal, o fereastra prin care lumina ajunge la retina. Noi o vedem ca fiind neagra din pricina umbrelor din ochi, insa medicul, folosind o lumina speciala, poate vizualiza prin pupila chiar retina (examenul fundului de ochi).

Citește și:

Dar sa revenim la celulele fotoreceptoare. Cele specializate pentru vederea diurna sunt situate spre centrul retinei, asa se explica de ce cand iesim dintr-o camera de exemplu sau cand ne aflam in aer liber intr-o zi insorita, pupila se micsoreaza foarte mult (lasand totodata vizibila culoarea irisului – iata de ce avem ochii mai “frumosi” in zilele insorite).

Toate aceste celule fotoreceptoare emit semnale care ajung la creier, urmand ca imaginea sa fie interpretata ca forma, culoare. Unele imagini pot fi memorate, astfel incat unoeri ajungem sa intuim si ceea ce nu vedem (pe acest efect se bazeaza iluziile optice) sau sa recunoastem obiecte, locuinte, oameni etc.

Celulele acestea care primesc informatia luminoasa bruta pot trimite catre creier impulsuri numai daca au VITAMINA A. Fara aceasta vitamina imaginea nu poate fi interpretata.

Citește și:

Iata de ce, pentru a ne mentine vederea buna, este imperios necesar sa consumam alimente bogate in vitamina A, pentru a ne asigura necesarul zilnic al acesteia. Trebuie sa mai stiti ca precursorul vitaminei A este betacarotenul, asadar puteti consuma alimente portocalii.

Reteta care te poate scapa de ochelari

Este vorba despre o salata pe care o poti consuma zilnic, la micul dejun sau ca gustare in orice moment al zilei.

Iata care sunt ingredientele de care ai nevoie:

  • O lingura de catina;
  • O felie de ghimbir zdrobita;
  • Doi morcovi;
  • Un mar rosu;
  • Un ardei rosu
  • O jumatate de mango copt;
  • Cateva picaturi de zeama de lamaie;
  • O jumatate de lingurita de seminte de canepa decorticate.

Se rade morcovul si ardeiul, marul, iar mango se taie in cuburi mici. Se adauga restul ingredientelor si se amesteca bine. Aceasta salata poate fi consumata zilnic sau cel putin de 3 ori pe saptamana pentru rezultate bune.

Citește și:

Vitaminele continute de aceste ingrediente si mai ales matricea alimentara in care se gasesc (vitaminele din alimente se absorb mult mai bine decat cele din suplimente) ajuta in ameliorarea acuitatii vizuale, astfel ca putem ajunge sa vedem mai bine si sa ne mentinem vederea buna pana la onorabile varste.

Vizionare placuta


Kudika
28 August 2015
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.