Setari Cookie-uri

Beneficiile DOVLECEILOR: aliatii numarul unu ai dietelor

Cu un continut de numai 21 de calorii, dovlecelul ramane un aliat de nadejde al dietelor, aducand totodata un aport important de nutrienti, vitamine si minerale. Va propunem sa descoperiti in acest articol care sunt beneficiile dovleceilor si cum ii putem consuma pentru a ne bucura cat mai mult de nutrientii continuti de acestia.

Ce contin dovleceii?

Gustosi si bogati in apa, dovleceii joaca un rol important in hidratarea organismului mai ales daca ii consumam in stare proaspata, cum ar fi in salatele de sezon.

Insa alaturi de apa dovleceii contin si o serie de nutrienti de care organismul notru are mare nevoie. Printre acestia enumeram:

  • Folati;
  • Vitamina C;
  • Zeaxantina si luteina;
  • Magneziu;
  • Mangan;
  • Zinc
  • Fibre;
  • Vitamine din complexul B, inmagazinate in special in semintele continute de dovlecei;
  • Vitamina A;
  • Vitamina K etc.

Care sunt beneficiile dovleceilor pentru sanatate si frumusete?

Dovlceii ne ajuta sa slabim si sa ne mentinem silueta

Specialistii sistin ca un dovlecel contine aporiximativ 20 de calorii, asadar dovleceii devin aliatii dietelor de slabire. Consumati prin coacere, fara ulei (uleiul este foarte caloric si este indicat sa il consumam cu moderatie daca dorima sa ne mentinem silueta), dovleceii pot constitui chiar o masa. Puteti de exemplu sa asortati dovleceii cu ardei, vinere, rosii si pastai. Dovleceii pot fi folositi si in supe si ciorbe si pot reprezenta de asmenea un ingredient gustos in salatele de sezon. Da, dovleceii se pot consuma si cruzi, au un gust dulceag si fac orice salata mai gustoasa. Ii decojiti si ii taiati cuburi mici, apoi ii adaugati in bolul de salata.

Citește și:

Dovleceii fac pielea mai luminoasa

Dovleceii se numara printre legumele cu un puternic efect hidratant, astfel ca prin consumul acestora pielea devine mai luminoasa, ridurile sunt estompate si tenul capata un aspect mai tanar.

Dovleceii mentin sanatatea ochilor

Alaturi de morcovi si de toate alimentele portocalii, dovleceii - desi nu se remarca pein culoarea specifica continutului de betacaroten – contin o cantitate insemnata de vitamina A, o vitamina esentiala pentru sanatatea ochilor. Vitamina A face posibila vederea, dar totodata este implicata in multe procese celulare.

Beneficiile dovleceilor – mentin stomacul sanatos

Dovleceii sunt considerati ca facand parte dintre alimentele alcaline - va recomandam sa cititi si dieta alcalina.

Persoanele cu stomac sensibil, care sufera de gastrita sau ulcet pot consuma dovlecei atat in stare proaspata, cat si preparati termic, dovleceii calmand durerile si arsurile gastrice.

Citește și:

Consumul de dovlecei ajuta in ptevenirea cancerului de colon

Bogati in fibre si apa, dovleceii stimuleaza activitatea intestinului gros, pevin fermentatia in exces, baolnarea si cancerul de colon. Dovleceii se dovedesc utili si in dieta celor care sufera de hemoroizi.

Dovleceii imbunatatesc memoria

Bogati in vitamine din complexul B, dovleceii sustin procesele de invatare si functiile creierului. Dovleceii pot fi consumati si in perioadele de suprasolicitare intelectuala sau un peajma examenelor.

Vizionare placuta


Kudika
14 Iulie 2016
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.