Setari Cookie-uri

Rosiile, elixir al sanatatii

Rosia, Solanum Lycopersicum, este originara din America de Sud. Prima rosie s-a copt acum trei mii de ani sub soarele fierbinte al Anzilor Cordilieri din Peru. Primii care au cultivat aceasta planta in propriile gradini au fost maiasii, iar de la acestia cultura rosiilor s-a tot raspandit, ajungand in zilele noastre ca tomatele sa fie consmate de toate popoarele.

- Cancerul de prostata: in urma unor studii recente efectuate in Anglia s-a demonstrat ca barbatii care consuma frecvent rosii au risc de aparitie a cancerului de prostata cu 40% mai mic. Acesta este un procent imens avand in vedere ca rata vindecarii celor ce sufera de aceasta maladie se situeaza intre 30 si 40%.
- Afectiuni ale sistemului osos: datorita continutului bogat in minerale si vitamine, rosiile regleaza metabolismul tesutului osos si influentele hormonale asupra osului, acesta devenind mai rezistent, scazand in felul acesta riscul de aparitie a osteoporozei.
- Bolile cardiace: inca nu se cunoaste exact care este mecanismul de actiune, insa consumatorii de tomate sunt protejati impotriva infarctului si aritmiilor cardiace.
- Infectiile in general. Continand unul dintre cei mai puternici antioxidanti – licopenul – rosiile stimuleaza sistemul imunitar, ajutand organismul sa lupte impotriva infectiilor. Sunt indicate de asemenea batranilor si copiilor, mai ales ca acestia nu au un sistem imunitar bine dezvoltat (copii) sau optim functional (batrani).
- Cancerul in general este prevenit. Licopenul protejeaza ADN-ul celular, impiedicand actiunea diferitilor factori mutageni (cancerigeni) la acest nivel. Pastrand integritatea ADN-ului, celulele nu sufera modificari atipice cu potential cancerigen crescut.
- Obezitatea si diabetul de tip II sunt cu succes combatute prin consumul de rosii. Aceasta nu inseamna ca daca veti consuma doar rosii veti elimina surplusul de kilograme, insa o dieta echilibrata care sa contina zilnic o rosie va va ajuta considerabil in lupta contra kilogramelor in plus.
- Tromboflebita: avand proprietati antiinflamatoare, rosia protejeaza vasele si previne tromboflebita. Atentie insa, nu incercati sa tratati tromboflebita (boala deja aparuta) prin consumul de rosii, caci aceasta afectiune reprezinta o urgenta medicala, astfel ca intelept este sa va prezentati cat mai repede la medic.
- Reumatismul: prin aceleasi proprietati antiinflamatoare rosiile amelioreaza boala reumatismala.
Citește și:

Tomatele prezinta si alte beneficii in afara de cele mai importante enumerate mai sus, fiind eficace in gripa, intepaturi de insecte, acnee, puncte negre, infectii urinare si calculi renali, constipatie, efectele tabagismului etc.

Un articol de Iulia D.

Vizionare placuta


Kudika
18 Iulie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.