Ginsengul, considerat si planta minune a lumii, a fost folosit inca din vremuri stravechi de amerindieni pentru combaterea oboselii si energizare atunci cand mergeau la drum lung. Studii istorice au reliefat consumul de radacini de ginseng al oamenilor inca din timpuri stravechi. In vremurile noastre tot mai multe studii au fost efectuate pentru a evidentia beneficiile acestei plante.

Care sunt beneficiile ginsengului?

Stabunii nostri mestecau radacina de ginseng pentru a inlatura oboseala si a se energiza. Iata si alte beneficii ale ginsengului:
- Inlatura efectele de senescenta (imbatranire) ale organismului
- Fortifica organismul, intensificand activitatea sistemului imunitar. O substanta din ginseng numita saponina contine antioxidanti care ajuta la incetinirea procesului de imbatranire si la intarirea sistemului imunitar.
- Ginsengul contine de asemenea steroizi. Chinezii numesc aceasta planta “esenta barbatilor” (gin=barbat, seng=esenta). Steroizii continuti in ginseng sunt foarte asemanatori cu cei pe care ii secreta corpul uman, fiind deci o planta utila pentru marirea performantelor sportive si inlaturarea oboselii musculare.
- Ginsengul echilibreaza procesele metabolice prin continutul de saponine care au de asemenea rolul de a regla tensiunea, colesterolul si tensiunea arteriala.
- Este un bun afrodisiac, prevenind disfunctiile sexuale atat ale barbatilor cat si ale femeilor. Totodata ginsengul sporeste fertilitatea femeilor si potenta barbatilor.
- Stimuleaza digestia
- Este un bun tonic cerebral, crescand performantele memoriei, atentiei si puterea de concentrare si totodata are efect de clamare, eliminand stresul psihic.

Are ginsengul efecte adverse?

Citeste si:

Din pacate, contradictoriu cu cele scrise mai sus, uneori ginsengul poate produce tensiune arteriala ridicata, nervozitate excesiva si somnolenta. Cum este posibil? Toate aceste efecte paradoxale se datoreaza continutului de saponine. Aceste substante se gasesc in radacinile de ginseng, care sunt de mai multe genuri. Diferentele apar in functie de tara (solul, clima) in care ginsengul este cultivat. Aceste substante, saponinele, au capacitatea de adaptare regionala prin intermediul unor secvente moleculare numite adaptogene care au rolul de a ajuta planta sa se adapteze si sa dezvolte rezistenta la schimbarile fizice, chimice si biologice care au loc in mediul in care ginsengul creste. Astfel ca procentul de saponine difera intre specii, iar aceste diferente sunt raspunzatoare de efectele consumului de ginseng. Tocmai din aceste motive este indicat sa achizitionati aceasta planta din centrele specializate (farmacii, plafar etc).

Un articol de Iulia Dibu

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:
Facebook Google Twitter

Aboneaza-te la Kudika sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Vrei sa primesti zilnic informatii despre sanatate, tratamente naturiste si diete? Urmareste-ne pe Facebook!