Supranumit si fructul ingerilor, Papaya a devenit foarte cautat atunci cand s-au aflat beneficiile si puterea sa de a mentine frumusetea si tineretea.
Consumul de papaya a scos in evidenta stimularea regenerarii celulelor hepatice, osoase si musculare.
Un alt beneficiu al consumului de Papaya este acela ca scade glicemia, fiind indicat unor diabetici.
Papaya poseda si insusiri calmante, avand actiune antibacteriana, cardiotonica, stimuleaza secretia bilei, este antipiretica (reduce febra), antihipertensiva, purgativa si antiparazitara.
Papaina, enzima din fructul de Papaya
Papaina este cea mai importanta enzima continuta in fructele si frunzele plantei tropicale de papaya. Aceasta enzima are puternice proprietati proteolitice (ajuta la digestia proteinelor), avand efecte asemanatoare pepsinei (enzima produsa de organismul uman cu un important rol in digestia alimentelor). Datorita continutului de papaina, consumul fructului de papaya este recomandat dupa mesele copioase bogate in proteine dar si lipide (papaya stimuleaza si secretia biliara cu rol primordial in digestia lipidelor), cum ar fi dupa consumul preparatelor din carne (fripturi, mici, carnati), lactate grase (smantana, cascaval), sosuri etc.
De asemenea s-a demonstrat ca papaina are rezultate foarte bune in recuperarea bolnavilor operati la coloana vertebrala, avand actiune regenerativa.
Un articol de Iulia Dibu