Setari Cookie-uri

4 Metode de tratament al negilor - inclusiv pentru negii genitali

Negii sau verucile reprezinta o zona de crestere haotica, neregulata a celulelor pielii, acestea avand o proliferare exagerata.

Cauza aparitiei acestor veruci este reprezentata de infectarea celulelor epidermice cu anumite tulpini de Papilloma virus (HPV). Astfel le este perturbata functia si reproducerea normala.

Exista mai multe tipuri de veruci, unele sunt conopidiforme, altele sunt alungite, unele pornesc direct de la nivelul pielii (sesile), altele au “piciorus” (pediculate), unele sunt mai mari, altele mai mici etc. Sunt doua aspecte importante care merita retinute cu privire la veruci:

  • Sunt “contagioase” in sensul ca o persoana care trece printr-o perioada imunitara mai slaba poate contacta virusul daca atinge o persoana care are negul, veruca acestuia fiind in crestere (inseamna ca este activa).
  • Verucile au sanse mai mari de vindecare daca tratamentul este instituit precoce, ci nu la verucile vechi de ani de zile. Si la aceasta din urma tratamentele pot da rezultate, dar este nevoie de rabdare si riscul de recidiva este mai pronuntat.

tratament pentru negi
Foto interior si prima pagina: Athasit Wongsaengjan, Shutterstock

Citește și:

Cum se pot trata verucile

Este important sa fie tratate. Desi ele pot ramana in stadiul benign o perioada lunga de timp, poate chiar toata viata, totusi in anumite contitii se pot transforma, pot deveni agresive, pot trece de membrana bazala a epiteliului si pot provoca un cancer. Dintre cele mai agresive tulpini de HPV le putem enumera pe cele cu tropism genital despre care deja se stie ca pot produce cancer de col uterin. Asadar, daca descoperiti o veruca in orice zona a pielii, inclusiv genital, mergeti la medic, analizati daca este veruca si apoi tartati-o corespunzator.

Criogenizare

Este un tratament cu rezultate bune pentru eliminarea verucilor, nu implica riscuri si poate fi folosit cu usurinta acasa. Aparatul de criogenizare foloseste azot lichid si niste betisoare mici din vata, cu un suport special de incarcare si aplicare. Se aplica vata incarcata pe veruca si se mentine strict conform indicatiilor din prospect, in functie de dimensiunile si vechimea verucii. Pentru verucile mari sunt necesare cateva repetari. Aceasta metoda are avantajul ca nu lasa cicatrici. Metoda “inghetarii” verucilor este usor dureroasa.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
28 Ianuarie 2011
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.