Setari Cookie-uri

Ghid salvator de sanatate: cei 6 pasi in autoexaminarea sanilor

Autoxaminarea lunara a sanilor reprezinta una dintre cele mai eficiente si la indemana metode pentru prevenirea bolilor sanului si depistarea precoce a cancerului mamar.

Importanta autoexaminarii sanilor

Cancerul de san reprezinta cea mai raspandita forma de cancer in randul femeilor si una dintre principalele cauze de deces in lume. Nici romancele, din pacate, nu stau prea bine la acest capitol, incidenta cancerului mamar, dar si a altor boli ale sanilor, fiind extrem de ridicata in ultimii ani.

autoexaminarea sanilor

Foto@Depositphotos.com

Vestea buna este insa ca majoritatea acestor boli mamare pot fi prevenite, autoexaminarea regulata a sanilor jucand un rol extrem de important in acest sens. Mai mult decat atat, daca este depistat si tratat la timp, cancerul la san poate fi vindecat cu o rata foarte mare de succes.

Pentru toate femeile, autoexaminarea sanilor o data pe luna reprezinta una dintre masurile de baza in prevenirea cancerului de san in forma sa avansata si a multor alte patologii ale sanilor. Aceasta examinare a sanilor realizata de noi insene va fi insotita in mod necesar de un examen ginecologic anual, in cadrul caruia medicul specialist va efectua la randul sau o palpare a sanilor. Iar dupa varsta de 40 de ani, se recomanda de asemenea efectuarea unei mamografii anual sau odata la 2 ani.

Citește și:

Etapele 1-4 in autoexaminarea sanilor: observarea in fata oglinzii

In primul rand, pentru a fi relevanta, aceasta autoexaminare lunara a sanilor trebuie efectuata in primele zile de dupa terminarea menstruatiei. Femeile insarcinate sau aflate la menopauza pot alege oricare zi pentru examinare, avand insa grija sa o pastreze pe aceeasi luna de luna.

autoexaminarea sanilor

Foto@Shutterstock.com

Primul pas consta in examinarea vizuala a starii de sanatate a sanilor. Pentru aceasta, ne vom observa sanii in fata oglinzii, mai intai stand relaxate cu mainile pe langa corp. Ne vom indrepta atentia asupra formei lor, asupra culorii si asupra simetriei dintre ei. Daca observam unul dintre urmatoarele lucruri, ar trebui sa ne adresam medicului specialist pentru efectuarea unui control mai amanuntit:

Vizionare placuta


Kudika
3 Aprilie 2013
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.