Setari Cookie-uri

Ecografia Abdominala - analize medicale explicate

Ecografia a devenit tot mai folosita in lumea medicala pentru multiplele informatii pe care le ofera intr-un timp scurt, precum si pentru beneficiile sale!

Ecografia abdominala – vezica biliara

La normal vezica biliara apare ecografic de volum normal, cu pereti subtiri, cu continut transonic, omogen (fara calculi).

Vezica biliara anormal ecografic apare fie cu volum modificat, fie cu modificari de forma (de exemplu alungita sau vezica biliara septata), fie cu calculi biliari. Peretii vezicii pot fi ingrosati, inflamati (atentie la riscul de colecistita).

ecografie abdominala interpretare analize medicale Foto: Shutterstock.com

Ecografia abdominala – VP sau vena porta

Diametrul venei porte este foarte important, cand acesta creste arata o disfuntie hepatica importanta cu cresterea presiunii portale, ceea ce poate duce retrograd la cresterea presiunii in venele esofagiene (varice esofagiene), la dezvoltarea circulatiei colaterale abdominale etc.

Ecografia abdominala – CBP sau cai biliare principale

Cand acestea sunt dilatate, pot ridica suspiciuni pentru existenta unui calcul inferior blocat (o piatra mare biliara care a plecat din vezica si a ramas in coledoc). De asemenea pe caile biliare se pot observa pietre deja inclavate.

Citește și:

Ecografia abdominala – pancreasul

Pancreasul normal ecografic este de dmensiuni normale, cu contur net, structura omogena, ecogenitate normala.

Pancreasul anormal ecografia poate fi cu contur neregulat, poate prezenta formatiuni chistice, poate lua aspect care ridica suspiciuni de pancreatita acuta. De asemenea un pancreas cu structura neomogena poate fi intalnit in cancerul de pancreas sau in cazul consumatorilor cronici de alcool.

Ecografia abdominala – splina

La normal splina trebuie sa aiba dimensiuni normale si structura oogena. Patologic splina poate fi marita de volum, cu structura neomogena (in diverse infectii virale, parazitare, bacteriene, in boli de sange etc.).

Ecografia abdominala – rinichii

La normal rinichiul stang se afla situat putin mai sus ca cel drept (cel drept este mai coborat pentru a lasa loc ficatului). De asemenea rinichii trebuie sa aiba dumensiuni normale, parenchim cu grosime si ecogenitate normale, fara dilatatii in sistemul pielocaliceal, fara imagini tipice de calcului, fara procese inlocuitoare de spatiu, chisturi.

Citește și:

Un rinichi “bolnav” poate fi marit de volum, cu corticala ingustata (in sechele de pielonefrite de exemplu), poate fi micsorat de volum, cu contur boselat, cu cihisturi, cu calculi.

Vizionare placuta


Descriere Iulia Maftei – Kudika.ro

 

Încă de când mă aflam pe băncile Facultății de Medicină Carol Davila, am constat că dincolo de a cunoaște știința...

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.