Setari Cookie-uri

Analize medicale pentru VEZICA BILIARA

Cunoscuta in termeni populari sub denumirea de "fiere", vezica biliara are aspectul unui saculet care acumuleaza sucurile biliare secretate de ficat si le elibereaza in intestine in timpul digestiei.

analize medicale pentru vezica biliara

Rolul principal al sucurilor biliare este digestiv, stimuland emulsionarea si absorbtia grasimilor in organism.

Ce trebuie sa stiti despre vezica biliara

Sucul biliar (bila) este secretat continuu in ficat si acumulat in vezica biliara unde este concentrat de 9 ori, ca apoi sa fie eliberat in intestine doar in timpul digestiei.

analize medicale pentru vezica biliara In afara rolului privind grasimile, bila intervine si in activarea enzimelor pancreatice, foarte importante in digestie.

Facilitand digestia grasimilor, bila intervine in mod indirect in absorbtia vitaminelor liposolubile (vitamina A,D,E,K), a colesterolului si fierului.

Tot bila poate activa miscarile intestinelor (peristaltismul intestinal) astfel incat poate produce scaune moi, si totodata intervine in neutralizarea sucului gastric (cu pH puternic acid) in intestin (limiteaza astfel efectele de “arsura” pe care le poate produce sucul gastric pe mucoasa intestinala neadaptata la un Ph asa acid).

Citește și:

Pigmentii biliari se pot elimina fie prin fecale (dau culoare galbuie – scaun grasos – semn de disfunctie a vezicii biliare), sau prin urina (urobilirogen – urini colorate maronii – hipercrome – apar in ictere si hepatite acute).

O parte din componentele sucurilor biriare se reabsob in organism la nivel intestinal. Citeste continuarea in pagina 2 >>

Foto@Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
10 Aprilie 2013
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.