Setari Cookie-uri

Tu ce stii despre tratamentul HERNIILOR? Mituri si Adevaruri despre plasele chirurgicale

Aparitia plaselor chirurgicale din polipropilena, numite si proteze parietale, a reprezentat un progres major in tratamentul chirurgical al herniilor abdominale, reducand riscul de recidiva de 10 ori.

comunicat de presa

Plasele chirurgicale se folosesc astazi in tratarea a numeroase tipuri de hernii: herniile primare ale peretelui abdominal: hernie inghinala, hernie femurala, hernie ombilicala, precum si herniile secundare, numite si postincizionale. Una din 5 operatii de hernie efectuata fara montarea unei plase chirurgicale se soldeaza cu recidive. Sutura se desface mai mult sau mai putin, producand o hernie postincizionala sau o eventratie postoperatorie.

“Este imperios necesar ca in tratamentul chirurgical al herniilor primare sa se foloseasaca de la bun inceput plasa chirurgicala si nu doar simpla sutura a marginilor sacului abdominal, care sunt slabe si fragile. Plasa intareste peretele abdominal, impiedica stricarea suturii si previne o noua interventie chirurgicala”, afirma conf. dr. Ion Daniel, medic primar in chirurgie generala si seful Clinicii de Chirurgie III din cadrul Spitalului Universitar de Urgenta din Bucuresti.

Citește și:

Plasele chirurgicale se pot folosi atat in chirurgia deschisa, cat si in chirurgia laparoscopica, insa exista diferente din punct de vedere al formei si al costului. Indiferent de procedura aleasa, aceste plase textile se introduc in grosimea peretelui abdominal pentru a acoperi zona deficitara.

Astazi, folosirea plaselor chirurgicale reprezinta standardul de aur in corectia herniei inghinale. Numai ca, de-a lungul timpului, au circulat numeroase zvonuri cu privire la compatibilitatea acestor dispozitive-minune cu organismul.

Mituri despre plasele chirurgicale

1) Organismul respinge plasele chirurgicale

Respingerea plasei chirurgicale a fost confundata multa vreme cu infectia pe proteza, numita supuratie, o complicatie controlabila, care apare la sub 1% dintre pacientii operati. “Fenomenul de respingere in adevaratul sens al cuvantului ar insemna o reactie imuna, asemanatoare cu ceea ce se intampla la transplant, cand organismul produce anticorpi fata de un tesut care ii este strain. Fata de aceste plase chirurgicale, nu exista acest fenomen. Este doar o infectie ce se poate trata cu antibiotice si reprezinta un inconvenient minor in raport cu rezultatele excelente pe care le are”, explica conf. dr. Ion Daniel.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
28 Noiembrie 2013
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.