Setari Cookie-uri

Tot ce trebuie sa stii despre gripa

Gripa face parte dintr-o categorie mai mare de boli virale respiratorii. Astfel, exista o serie de virusuri care circula in aceeasi perioada a anului, dau simptomatologie asemanatoare gripei dar se deosebesc de aceasta prin evolutia mai usoara.

Gripa face parte dintr-o categorie mai mare de boli virale respiratorii. Astfel, exista o serie de virusuri care circula in aceeasi perioada a anului, dau simptomatologie asemanatoare gripei dar se deosebesc de aceasta prin evolutia mai usoara.

Puteti recunoaste o viroza respiratorie datorata altor tipuri de virusuri decat virusurile gripale dupa debutul mai lent al bolii (incepe usor cu usturimi in gat, nas infundat, dureri de cap) cat si dupa evolutia mai usoara a bolii.

Gripa se transmite usor de la om la om datorita conditiilor favorizante cum ar fi aglomerarile urbane, colectivitatile de copii si adolescenti.

Definitie:

Este o boala acuta. Infectioasa, foarte contagioasa, produsa de virusul gripal. Se manifesta prin simptome respiratorii si fenomene toxice generale, putand evolua uneori spre forme grave. Sezonul rece favorizeaza imbolnavirile si epidemiile de gripa (iarna, inceputul primaverii), dar boala poate sa apara si in alte anotimpuri.

Transmiterea :

Se transmite pe cale aeriana, de la omul bolnav la omul sanatos:

- Direct prin tuse sau stranut;

- Indirect prin obiecte proaspat contaminate (batista, prosop, vesela, etc.)

Contagiozitatea este mare, dar de scurta durata ( 2 - 4 zile de la debutul bolii).

Manifestare :

Boala debuteaza brusc, la 1 - 2 zile de la contactul cu omul bolnav.

Simptome :

- Febra 39 - 40 grade Celsius;
- Frisoane;
- Cefalee (dureri de cap);
- Dureri musculare;
- Astenie fizica (slabiciune);
- Congestionarea faringelui (rosu in gat);
- Ragusala pana la afonie (pierderea vocii);
- Tuse frecventa, uscata, obositoare;
- Inapetenta (lipsa poftei de mancare);
- Greturi. Varsaturi;

Tratament:

Formele comune se trateaza la domiciliu, cu repaus la pat, antitermice (paracetamol). Nu se ia acid acetil salicilic (aspirina), aceasta poate favoriza aparitia sindromului Reye.

- Consultati medicul de familie !

- Gripa severa si cea complicata se trateaza in spital: sustinerea functiilor vitale (respiratorie si cardio - vasculara), antibiotice in caz de suprainfectii bacteriene
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
17 Octombrie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.