Setari Cookie-uri

Deviatia de sept: o afectiune ce nu trebuie ignorata

Ce trebuie sa faci atunci cand suferi de deviatie de sept!

Septul nazal este acel perete subtire din interiorul nasului care desparte cele doua cavitati nazale, stanga si dreapta. Ideal, septul nazal este situat central iar cele doua cavitati sunt perfect egale. Cu toate acestea, la 80% dintre persoane, septul nazal este deplasat intr-o parte, rezultand un pasaj nazal mai mic decat celalalt. Aceasta situatie anatomica, in care septul nazal este deplasat semnificativ, de o parte sau alta, poarta numele de deviatie de sept.

deviatie de sept
Foto: Koya 979, Shutterstock

Problema apare atunci cand deviatia de sept este severa, pentru ca in aceasta situatie septul blocheaza una dintre cele doua cai prin care aerul patrunde catre faringe si reduce astfel fluxul. Rezultatul va fi aparitia unor probleme de respiratie precum respiratie dificila, congestie nazala, sangerari nazale si sinuzite frecvente.

Deviatia de sept poate fi prezenta de la nastere, insa de cele mai multe ori este rezultatul unui traumatism!

Citește și:

Deviatie de sept simptome

Daca deviatia este usoara ea nu pune probleme, nu creaza simptome si se descopera de obicei la o radiografie de craniu. In cazurile severe, deviatia de sept poate produce:

  • Obstructia uneia sau ambelor narine. Acest lucru conduce la o respiratie dificila, mai ales in cazurile in care apare si congestia nazala produsa de raceala, gripa, infectii respiratorii superioare, alergii;
  • Sangerari nazale – din cauza modificarilor de vascularizatie antrenate de deviatia de sept si a uscarii septului nazal;
  • Infectii frecvente ale sinusurilor – apar ca urmare a blocarii mucusului si lipsei drenajului si se manifesta de cele mai multe ori cu dureri ale fetei si dureri de cap;
  • Respiratie zgomotoasa in timpul noptii, mai ales la copiii si tinerii cu deviatie de sept.

Deviatie de sept cauze

In unele cazuri deviatia de sept se formeaza inca din timpul dezvoltarii fetale iar simptomele apar din copilarie. Insa cele mai multe cazuri de deviatie de sept sunt rezultatul unor traumatisme la nivelul nasului care disloca septul din pozitia sa centrala.

Citește și:

    Deviatie de sept tratament

    Tratamentul initial al deviatiei de sept va urmari sa amelioreze si sa controleze simptomele neplacute precum congestia nazala. Pentru aceasta se folosesc decongestionante nazale, antihistaminice, sprayuri cu cortizon, antibiotice pentru infectie. Tratamentul medicamentos nu va corecta deviatia de sept din punct de vedere anatomic, insa va aduce o usurare a simptomelor.

    Simptomele severe precum reducerea semnificativa a fluxului de aer, sinuzita cronica si sangerarile frecvente vor necesita tratamentul chirurgical de corectare a deviatiei de sept.

    Operatia poarta numele de septoplastie si este singura modalitate de reparare a septului deviat. In cursul acestei interventii septul nazal este plasat in pozitia sa anatomica, eliberand astfel cavitatea nazala obstruata.

    Septoplastia este efectuata prin nari si de aceea nu este necesara nicio incizie la piele iar edemul facial si hematoamele postoperatorii sunt minime. Interventia se poate efectua sub anestezie locala sau generala.

    Dupa operatie simptomele precum obstructia nazala, congestia si sangerarile se remit in totalitate in majoritatea cazurilor. Acestea pot persista daca exista asociata o alergie.

    Riscurile interventiei de corectare a deviatiei de sept sunt in general mici si sunt riscurile anesteziei, infectiilor intraoperatorii, sangerarilor si modificarilor de forma ale nasului.

    In unele cazuri, in acelasi timp cu septoplastia se efectueaza si o operatie de remodelare a nasului (rinoplastie). Aceasta presupune reajustarea oaselor si cartilajelor de la nivelul nasului pentru a-i modifica marimea si forma.

    Foto prima pagina: Ollyy, Shutterstock

    Vizionare placuta


    Kudika
    2 Septembrie 2008
    Echipa Kudika

    Ti-a placut acest articol?

    Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.