Setari Cookie-uri

Bolile ascunse in umbra frisoanelor si febrei nemotivate

Frisonul este raspunsul organismului la frig sau la senzatia de frig, prin tremuraturi inegale si neregulate, cu caracter progresiv, care cuprind tot corpul si devin foarte puternice. Apare fiziologic atunci cand temperatura mediului este scazuta si corpul incearca sa produca mai multa caldura.

Frisonul este un raspuns reflex ce consta in contractii repetate ale muschilor scheletici si a celor din jurul organelor vitale, prin care organismul urmareste sa-si creasca temperatura. Centrul nervos care declanseaza frisonul se gaseste intr-o portiune a creierului numita hipotalamus. Acest centru nervos este in mod normal inhibat de stimulul de la centrul termoreglarii si activat de stimuli din piele ce produc senzatia de frig. Atunci cand temperatura normala a corpului scade cu o fractiune, acest centru se activeaza si transmite comenzi catre muschi, pentru a produce caldura.

frison Foto: seze66, Shutterstock

Frisonul apare si in situatii patologice, insotind de obicei o febra inalta. In aceasta situatie, frisonul apare desi temperatura corporala este crescuta si semnifica prezenta unei infectii in sange. Frisonul asociat febrei reprezinta un semn de agravare a unei infectii, pentru ca marcheaza diseminarea germenilor in sange, de la focarul initial (sepsis, septicemie). In aceste conditii frisonul se asociaza cu febra inalta, dureri de cap, dureri musculare, stare generala alterata.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
28 Ianuarie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.