Setari Cookie-uri

Mitul celor 10%

Creierul uman este complex. Nu numai ca gestioneaza milioane de acte banale, dar este si generatorul comportamentelor si experientelor noastre, lacasul memoriei si a constiintei de sine.

Andreea Billig Autor: Andreea Billig

Andreea Billig este scriitoare, autoare a best-seller-ului "I Choose Love: Overcome Your Fears To Attract The Life You Want." Practica fitness, terapii alternative, mindfulness si yoga de sapte ani.

_______

capacitatea creierului Copyright interior si prima pagina: Sergey Shenderovsky / Shutterstock

Ai auzit, probabil ca folosim doar 10% din creierul nostru. Eu am auzit chiar si 5%. Oamenii de stiinta, cei care se ocupa cu cercetarea creierului uman, contrazic aceste supozitii. Ei au ajuns la concluzia ca acesta este doar un mit si invoca faptul ca in scanarile de tip RMN, toate zonele creierului sunt active in anumite momente. Creierul uman este complex. Nu numai ca gestioneaza milioane de acte banale, dar este si generatorul comportamentelor si experientelor noastre, lacasul memoriei si a constiintei de sine.

Citește și:

"Mitul celor 10 la suta este atat de gresit incat aproape ca te face sa razi” spune neurologul Barry Gordon de la Scoala de Medicina Johns Hopkins din Baltimore.

Hai sa spunem asa: creierul reprezinta trei la suta din greutatea corpului si foloseste 20 la suta din energia acesuia.

Cea mai mare parte din energia consumata de creier sustinea functionarea neuronilor, iar restul este utilizata pentru controlul altor activitati inconstiente precum frecventa cardiaca si constiente, cum ar fi conducerea unui autovehicul;

"Dovezile arata ca pe parcursul unei zile utilizam 100 la suta din creier", spune John Henley, un neurolog de la Clinica Mayo din Rochester, Minnesota.

Mitul celor 10% ar putea fi o interpretare gresita a faptului ca doar 10 la suta din celulele creierului sunt neuroni. Restul de 90 la suta sunt celule care incapsuleaza si sustin neuronii. Pe de alta parte, Dennis S. Charney, MD, decan al Mt. Sinai School of Medicine, afirma ca nu ne folosim creierul la intregul sau potential. In cea mai mare parte a zilei suntem preocupati de aspectele banale ale existentei care epuizeaza acest super computer.

Citește și:

Charney si asociatii sai au tras aceasta concluzie in urma contactului pe care l-au avut cu prizonieri de razboi care au fost tinuti in regim de izolare. Acesti oameni au dezvoltat o serie de talente impresionante in perioadelor de detentie in care nu au avut altceva de facut decat sa gandeasca sau sa viseze. Unul dintre prizonieri ajunsese sa poata inmulti numere de 12 cifre cu altele similare si sa dea raspunsul corect.

Atunci cand o persoana se poate concentra, plasticitatea creierului poate fi crescuta prin exercitiu mental, permitand accesul la capacitati anterior necunoscute.

In concluzie, folosim doar 10% din potentialul creierului nostru. Este ca si cum folosind computerul doar pentru vizionarea de filme in conditiile in care poate sa faca mult mai multe. La fel si creierul. Plasticitatea neurala inseamna ca acesta este capabil in mod constant sa creeze, rearanjeze si sa formeze noi conexiuni neuronale. Asa ca, in teorie, te poti instrui sa poti face orice iti place.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
17 Octombrie 2016
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.