Setari Cookie-uri

Chisturile ovarien. 6 semne si simptome pe care trebuie sa le cunosti

Semnele si simptomele chisturilor ovariene trebuie cunoscute pentru a indentifica mai usor prezenta acestor chisturi care se dezvolta la nivelul ovarului.

*Informatiile din acest articol sunt orientative si nu pot inlocui consultatia medicala.

Semnele si simptomele chisturilor ovariene trebuie cunoscute pentru a indentifica mai usor prezenta acestor chisturi care se dezvolta la nivelul ovarului.

Chisturi ovariene

Ce sunt chisturile ovariene?

Chisturile ovariene iau nastere din foliculii ovarieni. Fiecare folicul ovarian se dezvolta, crecste treptat si formeaza in interiorul sau ovulul. Pe masura ce creste foliculul migreaza spre marginea ovarului. Sub influneta hormonilor sexuali foliculul ajuns la maturitate se sparge la marginea ovarului si elimina ovulul care urmeaza a fi captat de trompele uterine. Apoi foliculul se transforma in corp galben, se umple cu grasime.


Exista situatii insa cand fie chistul folicular nu se sparge, ramanand chist, fie cand dupa spargere corpul galben se inchisteaza – chist luteal.

Citește și:

Chisturi ovariene – care sunt principalele semne si simptome?

Pentru a indentifica existenta chisturilor ovariene (prin ecografie abdominala inferioara) este necesar ca femeia sa se prezinte la medic, mai exact este necesar sa se ridice suspiciunea de patologie genitala. De aceea vom vorbi in articolul curent despre principalele semne si simptome care ar trebui sa va alarmeze si sa va trimita la doctor. De multe ori chisturile ovariene au o simptomatologie redusa, nespecifica, dar asocierea mai multor simptome ar trebui sa ridice semne de intrebare.

Chisturile ovariene pot evolua cu rupere (torsiune daca sunt mari) ceea ce reprezinta o mare urgenta medicala si de asemenea aceste chisturi pot sta la baza infectilitatii.

Semnele si simptomele chisturilor ovariene:

Dureri menstruale

Menstruatia vine cu dureri mai frecvente si mai puternice decat in alte cazuri sau decat observi ca au alte femei. Astfel in saptamana dinaintea menstruatiei pot simti dureri in abdomenul inferios, in stanga SAU in dreapta. De asemenea prima zi a menstruatiei poate fi foarte dureroasa, insotita si de alte simptome care sunt incluse in sindromul premenstrual sau in ceea ce numim dismenoree.

Citește și:

Vizionare placuta


Descriere Iulia Maftei – Kudika.ro

 

Încă de când mă aflam pe băncile Facultății de Medicină Carol Davila, am constat că dincolo de a cunoaște știința...

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.