Setari Cookie-uri

Papanicolau - Testul care salveaza viata unei femei

Testul Babes-Papanicolau, frotiul Papanicolau sau pur si simplu "Papanicolau" cum este cel mai cunoscut ca denumire reprezinta astazi un test foarte important pentru fiecare femeie, putand salva viata acesteia si nu exageram deloc cand facem o astfel de afirmatie.

Cancerul de col uterin ocupa loc de top printre maladiile cu potential letal in tara noastra, fiind printre primele boli feminine care “omoara”. Asadar putem afirma ca orice metoda care ar preveni acest cancer sau care ar putea depista precoce cancerul de col uterin poate salva viata multor femei.

Ce este testul Babes-Papanicolau?


Papanicolau - Testul care salveaza viata unei femei Testul Babes-Papanicolau este de fapt un frotiu al celulelor cervicale (de la nivelul colului uterin) care poate decela posibile modificari patologice ale acestor celule.


Medicul laborant este specialistul care poate decela optic aceste anomalii.

Cum se efectueaza testul Babes-Papanicolau


Medicul ginecolog preleveaza celulele cervicale (de la nivelul colului uterin) apoi le trimite la laborator. Aici laborantul realizeaza un frotiu, adica aseaza materialul prelevat de ginecolog intre cele doua lamele pentru a vizualiza la microscopul optic. Inainte de a pune a doua lamela medicul laborant coloreaza frotiul (coloratie speciala) astfel incat sa poata diferentia si vizualiza mai usor structurile celulalre la microscop.


Papanicolau - Testul care salveaza viata unei femei Apoi in functie de modificarile observat scrie rezultatul testului.

Citește și:

Interpretarea testului Babes-Papanicolau


Exista mai multe tipuri de interpretari ale

testului Papanicolau

, toate fiind bazate pe anumite criterii de clasificare. Unul din sistemele de clasificare a testelor Papanicolau este sistemul Bathesda (TBS). Categoriile sale se refera la tipurile de modificari celulare si gradul in care acestea intereseaza mucoasa colului uterin, invazivitatea acestora (cat patrund in adancime fata de stratul superficial) etc.

Interpretarea rezultatelor:

Testul Papanicolau Normal


In aceasta situatie celulele colului uterin au aspect normal, fara modificari, astfel ca femeia care are un asa rezultat poate sta linistita pana la urmatorea reevaluare.

Testul Papanicolau cu celule atipice, semnificatie nedefinita (modificari celulare reactive)

Papanicolau - Testul care salveaza viata unei femei

Medicul observa modificari ale celulelor cervicale la examinarea frotiului citologic, insa aceste modificari nu au aspect precanceros. Astfel de modificari apar frecvent antunci cand o femeie prezinta o infectie genitala. De aceea intial se face analiza secretiilor vaginale, iar daca:

Citește și:
  • Acestea ies normale, se face testul Papanicolau imediat dupa menstruatie;
  • Daca secretiile vaginale sunt modificate patologic se ia intai tratament pana la normalizarea secretiilor vaginale, apoi se face testul Babes-Papanicolau dupa urmatoarea menstruatie.

Infectii genitale care pot modifica rezultatul testului Babes-Papanicolau

  • Papanicolau - Testul care salveaza viata unei femei Modificarile canceroase, prezente in cancerul de col uterin
  • Unele BTS
  • Polipii cervicali.
  • Infectiile virale, cele mai frecvente cu HPV (papiloma virus uman)
  • Alte tipuri de infectii, spre exemplu determinate de fungi (candidoza) sau bacterii (vaginite) ori chiar de paraziti (trichomonaza).
  • Modificari celulare precanceroase rezultate in urma unor infectii netratate (spre exemplu infectia cu anumite tulpini de HPV, care predispun la aparitia cancerului de col uterin)
  • Modificarile naturale ale celulelor din colul uterin (vaginita atrofica) aparute la menopauza pot si ele da un test Papanicolau anormal.


Rezultat test Papanicolau: LIS (Leziuni intraepiteliale scuamoase de nivel scazut)


Acest rezultat indica o modificare usoara a celulelor cervixului uterin care nu este grava, dar poate evolua in timp spre leziuni precanceroase si cancer de col uterin. Acest tip de modificari trebui tratate de medicul ginecolog, dar se pot ameliora si in lipsa unui tratament specific prin masuri igieno-dietetice (alimentatie corecta, evitarea tampoanelor interne, a spalaturilor vaginale etc.).

Citește și:

Rezultat test Papanicolau: Leziuni intraepiteliale (scuamoase) cu nivel ridicat

Papanicolau - Testul care salveaza viata unei femei

Acest tip de modificari ale celulelor colului uterin sunt periculoase si nu dispar fara tratament. Este indicat ca femeia care a obtinut un astfel de rezultat sa se intoarca in mod obligatoriu la medicul ginecolog pentru a urma un tratament specific. Este practic leziunea precanceroasa, un moment important in care inca se poate preveni cancerul de col uterin!

Rezultat test Papanicolau: Cancer invaziv


Acesta este din pacate un rezultat nedorit, indica prezenta leziunilor canceroase. In functie de momentul in care a fost depistat cancerul de col uterin se pot lua masuri eficiente de vindecare, insa daca femeia nu a efectuat testele Papanicolau anuale si a depistat tardiv aceasta maladie sansele scad proportional cu evolutia cancerului.

Papanicolau - Testul care salveaza viata unei femei
Sistemul Bethesda nu este singura metoda de clasificare a rezultatelor testului Papanicolau, astfel ca laboratorul care analizeaza frotiul citologic sa foloseasca o alta clasificare si dumneavoastra sa obtineti un alt rezultat. Uneori clasificarea de mai sus poate fi schematizata in numere. Intrebati medicul ginecolog ce reprezinta rezultatul obtinut pentru a va linisti si a sti ce masuri sa luati in continuare.

Citește și:

    Cand se face testul Babes-Papanicolau?

    Acest test se efectueaza anual pentru orice femeie care si-a inceput viata sexuala. Practic testarea aceasta se incepe odata cu inceperea vietii sexuale.


    Este indicat sa efectuati testul Babes-Papanicolau dupa examinarea secretiilor vaginale. Asa cum spuneam mai sus, daca:

    • Analiza secretiilor vaginale atesta ca acestea sunt normale, atunci se face testul Papanicolau imediat dupa menstruatie;
    • Daca secretiile vaginale sunt modificate patologic se ia intai tratament pana la normalizarea secretiilor vaginale, apoi se face testul Babes-Papanicolau dupa urmatoarea menstruatie.

    Nu ezitati sa mergeti la ginecolog pentru efectuarea frotiului babes-Papanicolau, acesta va poate salva viata.

    Iti recomandam si alte articole despre testul Babes-Papanicolau:

    Cancerul de col uterin si testul Papanicolau

    Totul despre testul Papanicolau

    Despre Examenul Papanicolau pe Forumul Sanatate

    la Papanicolau a iesit HPV

    &nbs

    Citește și:

      Vizionare placuta


      Kudika
      29 Martie 2012
      Echipa Kudika

      Ti-a placut acest articol?

      Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.