Setari Cookie-uri

10 Cauze ale intarzierii ciclului menstrual

Cauzele intarzierii ciclului menstrual sunt diverse si nu toate sunt ingrijoratoare. Menstruatia este un proces fiziologic care poate suferi influente negative din partea anumitor factori de mediu sau boli despre care este bine sa ne informam.

Ciclul menstrual normal

sursa foto: sxc.hu

Menstruatia este un proces fiziologic dependent de numerosi factori aflati in interdependenta: este vorba de axul hipotalamo-hipofizo-ovarian si de uter.

Oricare disfunctie la unul din aceste niveluri are ca efect dereglarea ciclului menstrual sau chiar amenoreea (absenta menstruatiei).

Ciclul menstrual normal in mod ideal este de 28 de zile, dar limitele normal acceptate se afla intre 25-35 zile.

Cauze ale intarzierii menstruatiei

1. Perimenopauza

Perimenopauza este perioada de tranzitie de la varsta fertila spre cea de incetare a functiei ovariene/menopauza. Incetarea functiei ovariene nu este un episod cu instalare brusca, ci se produce treptat.

Cu cativa ani (2-3 ani) inainte de instalarea menopauzei se observa o modificare a caracteristicilor ciclului menstrual.

Citește și:

Lungimea ciclurilor se scurteaza, intr-o prima etapa, dupa care intervin alterari in ritmicitatea ciclului menstrual pana la lipsa menstruatiilor.

O varsta medie a debutului perimenopauzei se situeaza in jurul a 47 de ani.

2. Sindromul ovarelor polichistice

sursa foto:shutterstock

Sindromul ovarelor polichistice asociaza in majoritatea cazurilor tulburari ale ciclului menstrual de tip amenoree(absenta menstruatiei mai mult de 6 luni) sau oligomenoree(mai putin de 9 menstruatii in decursul unui an).

De aceea, pentru inlaturarea suspiciunii legate de sindromul ovarelor polichistice, o afectiune foarte frecventa, se recomanda control ecografic de specialitate.

Vizionare placuta


Kudika
31 August 2012
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.