Setari Cookie-uri

9 Analize salvatoare pe care orice femeie ar trebui sa le faca!

Exista o serie de analize care se recomanda a fi efectuate de catre toate femeile, dupa o anumita varsta, in scopul preventiei anumitor boli care sunt frecvente in populatia feminina.

Papanicolau, mamografie, densitate minerala osoasa, nu sunt doar simple cuvinte, aceste analize pot salva vieti! - relateaza Garbo.ro

Analize si teste recomandate femeilor

1.Testul Babes-Papanicolau

Testul Papanicolau este indicat pentru a semnala existenta (nedureroasa) a celulelor anormale sau chiar canceroase la nivelul colului uterin, portiunea anatomica a uterului care vine in contact cu vaginul.

Celulele prelevate pentru aceasta proba se pot folosi si pentru testarea infectiei cu HPV (atunci cand rezulatele testului Papanicolau sunt anormale, se recomanda si testarea HPV).

HPV este un virus cu transmitere sexuala, responsabil de aparitia cancerului de col: tulpinile HPV 16 si 18, fiind cel mai des asociate cu aceasta forma de cancer. Femeile care au rezulate normale la testul Papanicolau, au indicatie de a-l repeta la fiecare 3 ani, incepand cu varsta de 20 de ani.

Citește și:

2. Mamografia

Mamografia este o radiografie a sanului indicata a se realiza pentru preventia cancerului de san, o data la 1-2 ani, incepand cu varsta de 40 de ani.

3. Densitatea minerala osoasa

Densitatea minerala osoasa se masoara anual, incepand cu varsta menopauzei, pentru a trata din timp osteoporoza.

Femeile care iau tratament corticosteroid sau tratament pentru glanda tiroida pot realiza testul mai devreme, la 35 de ani (intrucat aceste tratamente accelereaza pierderea masei osoase).

4.Glicemia

Determinarea glicemiei se recomanda o data la unu sau doi ani incepand cu varsta de 40 de ani. Femeile care au factori de risc precum: istoric familial de diabet, obezitate, hipertensiune arteriala, diabet gestational sunt sfatuite sa inceapa analiza anuala a glicemiei incepand de la varsta de 30 de ani.

sursa foto:shutterstock

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
31 Octombrie 2012
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.