Setari Cookie-uri

Dereglarile de ovulatie - un inamic frecvent al fertilitatii

Un semnal important, care indica faptul ca organismul feminin este pregatit pentru conceptie, este prezenta ovulatiei. Tocmai de aceea, faptul ca disfunctia ovulatorie constituie una dintre cele mai frecvente cauze ale infertilitatii in cazul femeilor, este o problema tot mai presanta pentru cuplurile care incearca sa conceapa un copil.

Comunicat de presa

Disfunctia ovulatorie poate varia de la o persoana la alta fie prin manifestarea unei ovulatii rare si neregulate – Oligo-ovulatie sau chiar lipsa completa a acesteia – Anovulatie. Cu toate acestea, tratamentul pentru astfel de afectiuni implica un minimum de timp si efort, iar in cele mai multe cazuri nu este nevoie sa se apeleze la fertilizare in vitro.

Cum functioneaza ovulatia si care sunt cauzele dereglarilor de ovulatie?

Ovulatia trebuie privita nu ca o simpla eliberare a ovulului din ovar, ci ca un proces multilateral la care participa mai multe parti ale corpului feminin. Pentru a avea ovulatie in fiecare luna este necesara o interactiune complexa si adecvata intre hormonii eliberati de hipotalamus, hipofiza si hormonii ovarieni.

achema hormonilor in ciclul menstrual

Astfel, cauzele care determina dereglarile de ovulatie pot fi dificil de elucidat, insa cel mai adesea sunt corelate cu:

Citește și:

-Dezechilibrele hormonale cauzate de disfunctii ale hipotalamusului, glandei pituitare si a ovarelor. Cea mai frecventa afectiune cauzata de aceste dezechilibre o reprezinta sindromul ovarelor polichistice.

-Hipotalamusul – acesta trimite din creier semnalul de incepere a ovulatiei si este responsabil pentru stimularea celor doi hormoni ai ovulatiei: FSH (hormonul de stimulare foliculara) si LH (hormonul luteinizant). Un nivel ridicat al stresului sau activitatilor fizice poate cauza tulburari la nivelul functionarii hipotalamusului, ceea ce duce mai departe la amenoree, lipsa totala a ovulatiei si a ciclului menstrual.

-Subponderalitatea este de asemenea o cauza des intalnita a amenoreei. Creierul si glandele endocrine au nevoie de un minimum de grasime corporala pentru a functiona in limite normale.

Citește și:

    -Excesul de prolactina - in apropierea hipotalamusului se afla hipofiza, care in unele cazuri produce in exces prolactina. Acest proces duce la scaderea productiei de estrogeni si afecteaza astfel functionarea corecta a ovarelor. Un simptom des intalnit al excesului de prolactina este producerea de lapte matern atunci cand femeia nu este insarcinata.

    -La capatul opus al spectrului tulburarilor de ovulatie se afla rezerva ovariana redusa, care nu are capacitatea de a se reface si poate duce la menopauza prematura – un semnal de alarma pentru fertilitate. Un mod de preventie a acestei afectiuni este realizarea unui test de fertilitate (dozarea hormonului anti Mullerian) prin care se determina rezerva de ovule ramase in ovare, respectiv potentialul fertil al femeii.

    Cum stiu daca are loc sau nu ovulatia?

    Cel mai intalnit semnal al ovulatiei este reprezentat de mucusul cervical. In apropierea perioadei de ovulatie, acesta devine subtire, filant si alunecos, asemenea consistentei unui albus de ou. Un alt mod prin care femeile isi pot da seama cand a avut loc ovulatia este atunci cand are loc o crestere a temperaturii bazale, temperatura vaginala luata dimineata, la trezire. Imediat dupa ovulatie, temperatura creste cu 0,5-1,6 grade, datorita cresterii productiei de progesteron.

    Citește și:

      Anovulatia (lipsa ovulatiei) se manifesta prin absenta ciclului menstrual mai multe luni la rand si poate fi determinata de o serie de cauze: sindromul de ovare polichistice (cel mai frecevent), hipo/hipertiroidia, hiperprolactinemia, insuficienta ovariana prematura, eforturi fizice intense, cresteri sau scaderi bruste in greutate, anumite boli sistemice sau medicamente etc.

      Oligo-ovulatia este o afectiune care asociaza ovulatia neregulata si ciclul menstrual ce depaseste normalul de 21 pana la 35 de zile.
      In ce consta tratamentul?

      “Evaluarea profilului hormonal feminin este o etapa importanta in investigarea cuplului infertil, care permite totodata si aprecierea rezervei ovariene (potentialul de fertilitate). Cu exceptia cazurilor de insuficienta ovariana, tulburarile de ovulatie sunt usor de tratat si cu un grad ridicat de succes. Tehnologia utilizata fiind una foarte simpla, pacientele nu trebuie sa se teama de tratament.

      Sansa femeilor de a ramane insarcinate este direct proportionala cu calitatea ovulelor, corelata in special cu varsta” sustine dr. Ionela Anghelescu, specialist fertilitate si reproducere asistata în cadrul Gynera Fertility Center.

      Pentru stimularea ovulatiei se pot prescrie tratamente medicamentoase, urmate de o supraveghere din partea doctorului pentru a monitoriza perioada de ovulatie. Monitorizarea implica realizarea de ecografii si teste de sange.

      Foto: hormonii sexuali feminini - shutterstock.com

      Vizionare placuta


      Kudika
      1 Decembrie 2014
      Echipa Kudika
      Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

      Ti-a placut acest articol?

      Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.