Setari Cookie-uri

Boli ginecologice cauzate de igiena intima incorecta

In ciuda perceptiei de subiect tabu si rareori abordat, igiena intima ramane un ritual de ingrijire zilnica, esential pentru feminitatea si sanatatea oricarei femei.

In ceea ce priveste regulile si produsele destinate igienei intime, fiecare dintre noi are o interpretare cat mai personala. Cu toate acestea o prima regula importanta, de care toti trebuie sa tinem cont, este ca informarea este un pas obligatoriu pentru evitarea greselilor de ingrijire intima si a bolilor ginecologice. Iata cateva forme de igiena necorespunzatoare ce pot duce la diferite infectii sau boli:

  • Spalaturile vaginale fara recomandarea medicului – Datorita activitatii de autocuratare cu ajutorul secretiilor cu o anumita aciditate ce omoara bacteriile din zona vaginului, spalaturile vaginale sunt necesare doar in anumite cazuri. Realizate in mod constant, acestea pot produce dezechilibre in flora vaginala si chiar anumite infectii precum vaginita bacteriana sau boala inflamatorie pelvina. Totodata, spalaturile vaginale pot duce la scaderea gradului de infertilitate. Vaginita bacteriana si boala inflamatorie pelvina pot avea reactii adverse in timpul unei sarcini si duc la complicatii ale nou-nascutilor, la complicatii ale travaliului si chiar la o nastere prematura.
  • Folosirea inadecvata a produselor de igiena - Multe geluri de dus sau sapunuri contin de cele mai multe ori substante chimice agresive precum: ftalati, oxibenzoat, parabeni, triclosan. Parabenii pot duce la perturbarea functiei sistemului endocrin, iar in cazul barbatilor, s-a constatat ca pot duce la reducerea numarului de spermatozoizi. In cazul sapunurilor pe care le folosim, acestea trebuie sa aiba un pH neutru, in caz contrar se poate ajunge la infectii, mancarimi sau la dezechilibrul biochimic al florei vaginale.

Multe persoane considera ca simplul proces de curatare a zonei intime e suficient pentru asigurarea unei igiene optime, insa o importanta la fel de mare o are si alegerea produselor corecte. Este recomandat ca acestea sa contina lactobacili din acid lactic care creeaza o bariera naturala impotriva agentilor patogeni vaginali si in acelasi timp ajuta la redobandirea sanatatii zonei intime in urma unei infectii si extract de Aloe Vera ce reduce inflamatiile, calmeaza pielea si mentine elasticitatea acesteia. Atunci cand vorbim de produsele de igiena intima, este recomandat ca acestea sa fie achizitionate din farmacii.

Citește și:
  • Folosirea servetelelor intime poate fi un factor daunator, intrucat nu este indicata folosirea produselor parfumate. Zona intima este foarte sensibila, iar alcoolul din compozitia acestora poate distruge flora bacteriana normala ce asigura protectie impotriva infectiilor. In plus, servetelele cu proprietati antibacteriene nu sunt nici ele recomandate pentru ca au o concentratie foarte puternica de substante care distrug germenii. Acestea vor distruge atat bacteriile benefice, cat si pe cele daunatoare, de la nivelul florei vaginale. Astfel, stratul protector natural este indepartat, iar zona intima devine mult mai predispusa infectiilor.
  • Alegerea tampoanelor intravaginale. De preferat este ca in perioada menstruatiei sa folosim absorbantele externe, nu tampoanele interne. Tampoanele interne au contact direct cu vaginul. Pot duce la aparitia Sindromului de Soc Toxic, contin pesticide, clor, coloranti artificiali, poliester, adezivi si alte substante compromitatoare ce pot duce la aparitia unor inflamatii.

Gama de ingrijire intima Lady Health este disponibila in farmaciile Ropharma din toata tara si online pe http://www.ropharma-healthcare.ro/ .

Citește și:

Foto: gineco - shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
6 Februarie 2015
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.