Setari Cookie-uri

Ce ar trebui sa stii despre INFERTILITATE si rezolvarea acestei probleme

Prejudecata conform careia femeia este vinovata pentru infertilitatea cuplului a devenit desueta datorita tehnologiilor dezvoltate in aceasta arie a medicinei. Specialistii in acest domeniu beneficiaza de mai multe tipuri de investigatii care conduc catre clarificarea problemei.

Comunicat de presa

Spermograma este o investigatie medicala standard in evaluarea fertilitatii masculine si este necesara repetarea de cel putin doua-trei ori la un interval de minim 3 luni pentru a pune un diagnostic final. Perioada recomandata de abstinenta este de 2-5 zile, o perioada mai lunga risca sa afecteze numarul si mobilitatea spermatozoizilor.

infertilitatea femininsa si infertilitatea masculina

Recoltarea se efectueza prin masturbare intr-un recipient steril, iar proba trebuie dusa in laborator in maxim 60 de minute, iar proba trebuie pastrata la o temperatura constanta de 37°C. Ajunsa in laborator, proba este analizata macroscopic si microscopi, iar parametrii urmariti in analiza sunt: volum, timp de lichefiere, aspect, vascozitate, ph, concentratia spermatozoizilor, mobilitatea si aspectul lor.

“Factorii de risc a ceea ce inseamna fertilitatea masculina sunt urmatorii: temperatura crescuta la nivelul testiculelor cauzata de boli febrile, sauna sau bai fierbinti, alcool in exces, droguri, fumat, expuneri profesionale la insecticide, pesticide, solventi organici, interventii chirurgicale inghino- scrotale (ex. hernie inghinala), boli cronice, boli cu transmitere sexuala, dierite medicamente ( sulfasalazina, colchicina, steroizi anabolizanti etc.).” conform Dr. Flavia ZANT, embriolog in cadrul Columna Medical Center.

Citește și:

Pentru pacinetii cu probleme de infertilitate, dupa efectuarea spermogramei, le este recomandat testul HALOSPERM. Acest test are rolul de a indruma cuplul spre metoda de reproducere umana, fie naturala, fie asistata medical.

Spermograma ne indica aspectul macro si microscopic al lichidului seminal, insa testul HALOSPERM aprofundeaza analiza ajungand in aria geneticii. Aceasta investigatie identifica proportia spermatozoizilor cu informatie intacta comparativ cu cei cu o informatie genetica fragmentata (alterata).

Pasii in recoltarea probei de sperma sunt, pe langa cei de la spermograma ( perioada de abstinenta de 2-5 zile), o perioada de minim 30 de zile in care pacientul nu a suferit episoade febrile, radiografii (nici macar dentare) si sa nu fi efectuat niciun tratament antibiotic. Recoltarea si transportarea probei urmeaza aceleasi indicatii intalnite si la spermograma.

Citește și:

Testul postcoital ( testul Sinus Huhner) este un test folosit in studiul infertilitatii cu rolul de a analiza capacitatea spermatozoizilor de a penetra mucusul cervical al femeii. Testul se efectueaza in perioada ovulatiei atunci cand mucusul cervical este abundent. Pacienta se prezinta la cabinetul medicului ginecolog la aproximativ 8 ore dupa un contact sexual neprotejat. Pentru a avea parte de rezultate cat mai exacte este indicat sa nu se foloseasca lubrifianti in timpul actului sexual si nici sa nu fie facute bai pana la momentul realizarii testului.

Recoltarea nu este dureroasa, dureaza cateva minute si nu implica efecte secundare. Doctorul recolteaza o anumita cantitate de mucus cervical care va fi analizat pe baza unor aspect corespunzatoare (cantitate, extensibilitate) iar apoi il va examina la microscop pentru a determina daca exista sau nu spermatozoizi.

Citește și:

„Infertilitatea este o problema de cuplu si de aceea trebuie abordata cu atentie si intelegere. Impreuna cu medicul specialist puteti identifica sursa ei si pornind de aici sa gasiti solutii care va vor ajuta sa intelegeti ce trebuie facut pentru a o contracara si pentru a indeparta orice umbra de descurajare.” ne recomanda Dr. Flavia ZANT, embriolog in cadrul Columna Medical Center.

Foto: cuplu la doctor - shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
5 Martie 2015
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.