Setari Cookie-uri

Mama, la doi ani dupa operatia laparoscopica a fibromului uterin

Aproximativ 25% dintre femeile cu varsta cuprinsa intre 35 si 40 de ani sufera de fibrom uterin, conform studiului realizat de catre Colegiul American de Obstetrica si Ginecologie.

Comunicat de presa

Singura optiune de operare a fibromului ce nu putea fi tinut sub control medicamentos era operatia de histerectomie, care presupune extirparea intregului uter, sau miomectomia deschisa, adica extirparea fibromului dupa incizia larga a abdomenului. Odata cu posibilitatea de operare laparoscopica, uterul nu mai este pus in pericol, nu mai este nevoie de incizie abdominala, iar femeile pot ramane mai usor insarcinate chiar si dupa diagnosticul de fibrom uterin.

Fibroamele uterine apar de multe ori in cazul femeilor aflate la varsta fertila, motiv pentru care imposibilitatea de a mai avea copii aduce cu sine schimbari majore in viata si comportamentul femeilor cu aceasta afectiune. Alternativa la operatia clasica, operatia laparoscopica este o metoda foarte putin raspandita in tara noastra, marea majoritate a interventiilor chirurgicale ginecologice fiind clasice.

Citește și:

Sansele de a ramane insarcinata sunt intotdeauna mai mari prin efectuarea interventiei laparoscopice decat prin operatia deschisa. In cazul celei din urma apar anumite aderente, niste cicatrici interne mai extinse care pot afecta trompeleuterine si pot cauza infertilitatea. Operatia este una dintre cele mai dificile interventii laparoscopice din punct de vedere tehnic, mai ales in cazurile in care dimensiunea fibromului este foarte mare”, explica Dr. Silviu Istoc.

Din fericire, femeile care sunt diagnosticate cu fibrom uterin au acum sansa sa fie operate laparoscopic, cu conservarea uterului. Din ce in ce mai multe femei sunt operate in acest mod, iar interventiile au o rata foarte mare de reusita, multe dintre paciente reusind sa ramana apoi insarcinate.

Am descoperit ca aveam fibrom uterin din cauza menstruatiei foarte abundente, care dura in jur de 12 zile. Dupa ce am fost la mai multi doctori si ei nu si-au dat seama ce am, am ajuns la Dr. Silviu Istoc, unde am discutat de laparoscopie imediat dupa ce am efectuat analizele. Am asteptat cateva luni ca sa vedem daca putem tine sub control medicamentos si, pentru ca era in crestere, am realizat operatia. Din analizele efectuate am crezut ca este mai putin periculos, dar cand a inceput operatia, domnul doctor si-a dat seama ca afecta intreaga cavitate uterina, fiind mult mai complicat fata de asteptari”, povesteste una dintre pacientele care a dus la bun sfarsit o sarcina, dupa operatia laparoscopica a fibromului uterin.

Citește și:

Interventia a avut loc in anul 2013 si a durat aproximativ 3 ore, iar recuperarea a fost foarte rapida, in doar doua zile pacienta fiind externata. La un an dupa realizarea operatiei, pacienta a ramas insarcinata, iar sarcina a decurs foarte bine, ajungand pana la termen. La nastere, uterul a rezistat foarte bine, tinand cont de operatia suferita si de varsta pacientei, de 38 de ani.

„Operatia a fost una dificila in cazul acestei paciente, fibromul fiind mai mare decat uterul si dificil de operat chiar si pe cale clasica. Fibromul uterin era gigant, in plin perete al uterului, cu deformare totala a acestuia si in contact cu ambele artere uterine. Eliminarea fibromului a insemnat practic scoaterea unei bucati din uter, iar apoi a durat foarte mult reconstructia acestuia. Reconstructia s-a realizat tot pe cale laparoscopica, iar uterul a rezistat foarte bine pe toata durata sarcinii”, adauga Dr. Silviu Istoc.

Citește și:

Sarcina a decurs fara niciun fel de probleme legate de cavitatea uterina si a fost foarte bine tinuta sub control. O alta poveste de succes se refera la o pacienta in varsta de 28 de ani careia i-a fost indepartat un fibrom de 20 cm, practic cat o minge de fotbal. Si in cazul ei salvarea uterului a fost o operatie dificila, dar de succes. Indepartarea laparoscopica a fibromului uterin face posibila o recuperarea foarte rapida, iar din punct de vedere psihologic, nu afecteaza in niciun fel increderea in sine a pacientei, datorita mentinerii posibilitatii de a avea copii.

***

Dr. Silviu Istoc este medic specialist Obstetrica-Ginecologie la Spitalul Medicover, in cadrul Departamentului de Medicina Materno-fetala si Chirurgie Ginecologica Minim Invaziva. Mai multe detalii puteti citi pe www.dristoc.ro si pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/DrSilviuIstoc

Citește și:

Foto; gravida cu flori - shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
17 Martie 2015
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.