Setari Cookie-uri

80% dintre femei dezvolta cel putin o data in viata CHISTURI OVARIENE

Cand e cazul sa ne ingrijoram?

Una dintre cele mai frecvente temeri ale femeilor care se prezinta pentru un examen ginecologic este cea legata chisturile ovariene. Trebuie stiut ca majoritatea femeilor vor dezvolta un chist de ovar pe parcursul vietii, acesta fiind cel mai frecvent descoperit cu ocazia unui control de rutina, insa nu toate chisturile constituie o problema de sanatate.

Ce este chistul ovarian ?

Chistul ovarian reprezinta o formatiune cu pereti subtiri, plina cu lichid. La nivelul ovarului se gasesc astfel de formatiuni in mod normal, insa au dimensiuni reduse, de ordinul milimetrilor, si poarta denumirea de foliculi. In fiecare luna, un astfel de folicul este recrutat, creste pana la aproximativ 2 cm, moment in care se sparge eliberand ovocitul, intr-un proces ce poarta numele de ovulatie.

Majoritatea chisturilor ovariene apar in legatura cu functionarea normala a ovarului si poarta numele de chisturi functionale, foliculare sau de corp galben, nu dau simptome, sunt benigne si dispar frecvent fara tratament, dupa doua sau trei luni. O serie de chisturi ovariene precum cele dermoide, endometriozice sau mucinoase nu au legatura cu functionarea normala a ovarului si nediagnosticate la timp pot duce la complicatii.

Citește și:

Chisturile de ovar se pot manifesta printr-o senzatie de durere sau presiune in abdomenul inferior de partea pe care acesta se dezvolta, disconfort in timpul contactului sexual, tulburari ale tranzitului intestinal sau urinari frecvente.

,,Chisturile ovariene sunt frecvent intalnite si tocmai de aceea, descrierea tipului de disconfort nu este de ajuns in stabilirea diagnosticului. Chisturile de dimensiuni mai mari pot fi descoperite printr-o examinare a pelvisului. O ecografie este mereu cea mai buna metoda pentru stabilirea diagnosticului. Orice folicul ovarian mai mare de doi centimetri poate fi numit chist ovarian”, explica dr. Andrei Cucu, medic specialist obstetrica – ginecologie in cadrul Medicover.

Complicatiile acute ale unui chist de ovar constau in ruptura sau torsionarea acestuia si apar in special atunci cand chistul depaseste 5-6 cm. In cazul in care chistul se sparge, apare o durere acuta, violenta, severa. Daca are loc torsiunea acestuia, durerea poate fi insotita de greturi si varsaturi. In aceste cazuri, interventia chirurgicala este singura solutie.

Citește și:

80% dintre femei au cel putin o data in viata chisturi ovariene

Chisturile sunt descoperite, de obicei, in urma unui consult de rutina. De altfel, aproximativ 80% dintre femei vor dezvolta la un moment dat in viata un chist ovarian. Atunci cand primesc diagnosticul, pacientele sunt bulversate din cauza temerilor frecvente asociate: interventia chirurgicala sau riscul aparitiei tumorilor cancerigene.

Desi, in majoritatea cazurilor, prezenta chisturilor ovariene nu afecteaza capacitatea de procreere, un efect important al acestora este faptul ca perturba ovulatia si pot provoca fertilitate scazuta, care cel mai adesea depinde de tipul de chisturi, dimensiune si numarul lor.Citeste continuarea articolului in pagina 2 >>

Vizionare placuta


Kudika
7 Iunie 2016
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.