Setari Cookie-uri

Hemoragia subconjunctivala sau ochii rosii

Ochiul rosu poate fi pentru multe persoane un semnal de alarma, insa, daca nu este insotit de durere, are, de regula, o cauza benigna si este rezultatul, de cele mai multe ori, a doua afectiuni: conjunctivita sau hemoragia subconjunctivala.

*Informatiile din acest articol sunt orientative si nu pot inlocui consultatia medicala.

Conjunctiva este o foita subtire si transparenta ce acopera albul ochiului (sclera) dupa care se rasfrange pe partea interioara a pleopelor. Este stratul extern de protectie al globului ocular.

Conjunctiva contine terminatii nervoase si numeroase vase de sange de calibru mic. Aceste vase de sange sunt de obicei greu vizibile, insa devin mai dilatate si mai accentuate atunci cand globul ocular este inflamat. Sunt foarte fragile iar peretii lor pot fi lezati cu usurinta, rezultand hemoragii subconjunctivale, sub forma unor pete rosii pe albul ochiului.

conjunctivita Foto: Cessna152, Shutterstock

Cauze hemoragie subconjunctivala

Majoritatea hemoragiilor subconjunctivale sunt spontane, fara o cauza evidenta care sa produca sangerarea din vasele conjunctivale. Sunt lipsite de durere sau de alte simptome si de cele mai multe ori o persoana poate descoperi aceste hemoragii dimineata cand se uita in oglinda. Alteori, hemoragiile subconjunctivale sunt observate de persoanele din jur, ca un punct sau o pata rosie rosie pe ochi.

Citește și:

Sunt cateva situatii care pot produce hemoragii subconjunctivale spontane: stranutul, tusitul, frecatul ochilor, diferite traumatisme, hipertensiunea, afectiuni hematologice. O serie de boli oculare, precum infectiile, pot fi cauza de hemoragii subconjunctivale. Interventiile chirurgicale pe globul ocular sau pleoape se pot insoti de hemoragi postoperatorii.

O persoana care are frecvent asemenea hemoragii, fara sa fi suferit un traumatism ocular, trebuie sa-si controleze tensiunea arteriala si sa consulte un medic, pentru ca aceste sangerari pot fi semnul unei hipertensiuni arteriale inca nediagnosticate.

Alte manifestari ale hemoragiilor subconjunctivale

De obicei nu exista alte manifestari care insotesc hemoragiile subconjunctivale, in afara petei rosii pe sclera. Hemoragia este situata doar sub conjunctiva, nu exista o scurgere de sange la exterior. Dimensiunea petei de sange poate varia de la un mic punct rosu pana la o pata care acopera tot albul ochiului. Durerea este foarte rara si se manifesta ca o jena oculara. Dupa aproximativ o zi pata hemoragica incepe sa se micsoreze, pe masura ce sangele este drenat.

Citește și:

Vizionare placuta


Descriere Iulia Maftei – Kudika.ro

 

Încă de când mă aflam pe băncile Facultății de Medicină Carol Davila, am constat că dincolo de a cunoaște știința...

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.