Setari Cookie-uri

De vorba cu femeia care revolutioneaza tratarea cancerului

O romanca a inventat un dispozitiv care depisteaza cancerul in corpul uman in doar 6 minute si a fost desemnata �cea mai buna femeie inventator� a anului la Targul de Inventii de la Geneva. Este vorba despre doamna cercetator Raluca-Ioana van Staden.

O romanca a inventat un dispozitiv care depisteaza cancerul in corpul uman in doar 6 minute si a fost desemnata “cea mai buna femeie inventator” a anului la Targul de Inventii de la Geneva. Este vorba despre doamna cercetator Raluca-Ioana van Staden.

Dar ea nu este doar “cea mai buna femeie inventator” a anului, este poate si cel mai apreciat roman al momentului, pentru ca stirea trofeului castigat la Geneva a generat adevarate ovatii si sentimente reale de mandrie nationala.

Raluca Ioana van Staden Dispozitivul inventat de cercetatoare impreuna cu sotul ei Jacobus Frederick van Staden, este un senzor care poate determina existenta cancerului in corpul uman, in mai putin de 6 minute si inainte ca boala sa fie declansata in corp.

Acesta este motivul pentru care am vrut neaparat sa o cunoastem pe Raluca-Ioana van Staden, cea mai in masura sa ne vorbeasca despre inventia care ar putea fi revolutionara in lumea tratarii cancerului, mai ales ca, depistata precoce, boala are mari sanse de vindecare.

De vorba cu femeia care revolutioneaza tratarea canceruluiAm intalnit-o pe cercetatoare dupa un periplu pe coridoarele intunecoase ale Institutului de Chimie si Fizica. “In spatele usilor inchise, cercetatorii fac probabil descoperiri care de cele mai multe ori raman in anonimat”, am gandit atunci. Raluca van Staden ne-a intampinat cu un zambet larg si pozitiv. Este de altfel, una dintre cele mai calde persoane pe care le-am intalnit. Cu foarte multa rabdare a explicat detaliile proiectului castigator la Geneva, dar, zambind timid, a vorbit si despre pasiunea ei de… pianista.

Arta de a canta se imbina perfect cu arta analizelor chimice”, imi spune doamna Van Staden, cuvintele ei parand sa confirme idealul lui Herman Hesse, din “Jocul margelelor de sticla”, unde stiinta este totuna cu muzica.

Cu aceeasi pasiune, Raluca-Ioana van Staden a vorbit despre munca de cercetare atat de solicitanta, dar in aceeasi masura atat de frumoasa. Este genul de om care poate insufla patima in randul tinerilor pentru chimie, un domeniu fascinant, fara de care nu se poate face nimic in lumea asta si care mai ales, isi aduce aportul pentru evolutia medicinei.

Citește și:

Vizionare placuta


Este jurnalistă, artista și activistă pentru drepturile omului (cu aripi de Powerpuff girl feministă incluse). E tare mândră că face parte dintr-o echipă cool&smart alături de fetele...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.