Setari Cookie-uri

10 simptome alarmante pentru cancerul de col uterin

Cancerul de col uterin reprezinta principala cauza de mortalitate in randul femeilor cu varsta cuprinsa intre 20 si 45 de ani, numarul femeilor ucise de aceasta maladie fiind cutremurator in tara noastra, Romania ocupand loc de varf intre tarile europente pentru mortalitatea prin cancer de col uterin.

Durerile abdominale joase, lombare (mijloc) sau iradiante in picioare

Cancerul de col uterin mai poate da dureri difuze in abdomenul inferior, dureri de spate (cum sunt cele din timpul menstruatiei) sau dureri in picioare, nespecifice, pe care pacienta initial le ignora, desi ele apar oricum intr-un stadiu avansat al bolii.

Urinare cu sange si/sau dureri la urinare

Datorita invaziunii aparatului urinar, femeia poate urina cu sange sau poate avea dureri ori usturimi la urinare, uneori urineaza greu, cu miros fetid.

Sangerari rectale

Uneori scaunele cu sange pot ascunde un cancer de col uterin care a invadat si rectul. De multe ori pacientele pun acest simptom pe seama hemoroizilor, insa atentie, orice sangerare rectala trebuie investigata atat general, cat si prin colonoscopie. Este obligatoriu, ideea bolii hemoroidale poate ascunde patologii garve, ca un cancer de col, cancer rectal sau cancer de colon.

Anemia

Anemia apare secundar pierderilor regulate de sange si scaderea rezistentei organismului datorita bolii canceroase care il secatuieste de nutienti si energie.

Scaderea ponderala

Din aceleasi cauze ale anemiei apare o scadere ponderala brusca, instalata rapid, fara sa existe motive ca femeia sa slabeasca, fara sa tina vreo cura sau sa fi facut schimbari in stilul de viata.

Starea de oboseala

Femeia se simte din ce in ce mai obosita, fara a avea motive elocvente pentru aceasta. Starea generala se inrautateste datorita bolii canceroase care afecteaza intens procesele metabolice.

Fistula recto-vaginala

In cazul in care cancerul de col se extinde spre rect exista posibilitatea aparitiei fistulei recto-vaginale, mai exact o comunicare care se creeaza intre vagin si rect, astfel in vagin pot ajunge materii fecale, cu un miros fetid greu de suportat si care dau infectii grave, caci flora intestinala nu este compatibila cu cea vaginala.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
19 Octombrie 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.