Setari Cookie-uri

Toti copiii cu leucemie vor fi tratati la fel, indiferent de spital

In luna iunie Asociatia Daruieste Viata atragea atentia Ministerului Sanatatii, printr-un Memoriu, asupra discriminarilor la care sunt supusi pacientii diagnosticati cu cancer de sange. Memoriul oferea solutii prin care banii Ministerului sa fie cheltuiti eficient iar pacientii sa fie tratati corect. Intalnirile care au urmat, dintre reprezentantii Asociatiei si cei ai Ministerului au condus la elaborarea unei solutii care sa aduca Romania 25 de ani in fata.

Comunicat de presa

In luna octombrie, Guvernul Romaniei a aprobat elaborarea unui subprogram destinat bolnavilor de leucemie acuta in cadrul Programului National de Oncologie.

Noul subprogram este finantat din Fondul National Unic de Asigurari de Sanatate si in cadrul sau sunt decontate testele imunofenotipice, citogenetice si de biologie moleculara pentru diagnosticarea leucemiilor acute.

leucemie tratament copii

Analizele necesare diagnosticarii corecte si in profunzime a leucemiilor si a altor tipuri de cancer limfatic, precum si cele necesare monitorizarii pe parcursul tratamentului, nu erau incluse in programele nationale sau pe lista analizelor decontate de CNAS. Pana acum, practic, era o fisura majora intre momentul diagnosticarii primare cu o forma de cancer limfatic si momentul stabilirii tratamentului adaptat tipului de cancer.

Citește și:

Ministerul Sanatatii a declarat printr-un comunicat de presa, pe 17 octombrie 2014, ca, anual de acest subprogram vor beneficia in medie 800 de pacienti cu leucemie acuta.
“Misiunea noastra nu se incheie aici. Vom avea grija ca solutia sa nu ramana doar pe hartie. Va fi stabilita procedura prin care pacientului cu leucemie, din orice spital din tara, i se vor trimite probe de sange in Centrele Regionale de diagnostic din Bucuresti, Timisoara sau Iasi, pentru stabilirea exacta a tipului de cancer lifatic si urmarirea bolii minime reziduale.” a afirmat Carmen Uscatu, presedinte Asociatia Daruieste Viata.

Dupa mai multe discutii si doua intalniri cu Ministrul Sanatatii, dl Nicolae Banicioiu, am reusit sa ajungem la un acord, pentru a rezolva situatia bolnavilor de leucemie. In momentul de fata, prin hotararea Guvernului de elaborare a unui subprogram destinat bolnavilor de leucemie acuta se poate asigura un circuit complet si coerent de diagnosticare si tratament al bolilor oncologice. Acest lucru are drept efect pe termen lung, cresterea ratei de supravietuire, dar si folosirea eficienta a bugetului alocat programelor de oncologie, prin diagnosticarea precoce si corecta si tratarea, cu costuri mult mai mici decat pana acum, a leucemiilor” a declarat Oana Gheorghiu, vicepresedinte Asociatia Daruieste Viata.

Citește și:

Efectuarea acestor analize reprezinta un progres foarte important pentru pacientii cu leucemie acuta deoarece permite stabilirea unui diagnostic corect si incadrarea pe grupe de risc, adica alegerea unei terapii adaptate riscului si identificarea precoce a pacientilor care trebuie sa primeasca transplant medular. De asemenea aceste analize permit urmarirea raspunsului la terapie si depistarea celulelor leucemice reziduale” a declarat Prof. dr. Daniel Coriu – Directorul Centrului de Hematologie si Transplant medular, Institutul Clinic Fundeni.

Este cea de-a doua victorie a membrilor fondatori ai asociatiei Daruieste Viata in lupta cu autoritatile, dupa ce, in 2011, au reusit sa schimbe Ordinul 50/2004, o lege nedreapta prin care bolnavii care aveau nevoie de tratament in strainatate erau condamnati sa astepte luni de zile un raspuns de la autoritati, timp in care multi se stingeau.

Foto: speranta - shutterstock.com

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
28 Octombrie 2014
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.