Setari Cookie-uri

Boala Paget a sanului, cancerul greu detectabil al femeilor

Boala Paget a sanului reprezinta o forma de cancer care adeseori este diagnosticata gresit. Incidenta maxima (1-4%) apare intre varsta de 30-50 ani.

Boala Paget a sanului reprezinta o forma de cancer care adeseori este diagnosticata gresit.
Incidenta maxima (1-4%) apare intre varsta de 30-50 ani.

Din cauza faptului ca prezinta manifestari “sarace” si care nu sunt specifice niciunui tip de cancer, cele mai multe diagnostice i se dau gresit. Astfel ca femeia ajunge intr-un stadiu tardiv, avansat al bolii atunci cand isi afla adevaratul diagnostic.

Boala Paget: semne si simptome

Cel mai frecvent boala debuteaza prin aparitia unei mancarimi (prurit) la nivelul mamelonului. Aceasta mancarime poate sa aiba asociate si simptome de intepatura sau arsura ori pot sa apara scurgeri mamelonare alb-galbui care sa contina si sange.

Acestor simptome, care nu sunt obligatoriu sa apara, li se poate adauga descoperirea la autopalpare a unei formatiuni tumorale (un fel de nodul) in spatele mamemlonului.

Citește și:

Boala Paget: semne si simptome

Aparitia unei secretii - semn de alarma

Uneori pacienta poate observa aparitia unei pete brune sau a unei cruste rosiatice (care contine si sange) pe sutien. O crusta rosie lucioasa poate sa apara si pe san in regiunea mamelonara, care in decurs de saptamani poate sa se rupa si leziunea sa devina din nou secretanta.

Progresia bolii este lenta

Progresia leziunilor este lenta astfel incat in luni de zile ajunge sa cuprinda mamelonul. Datorita evolutiei lente este posibil ca pacienta sa se adapteze simptomelor si astfel nu va mai fi foarte alarmata incat sa se prezinte la timp in cabinetul medicului. Mai mult, este posibil ca leziunea sa nu se extinda ci, din contra, sa se micsoreze si sa ia aspectul unei bubite veziculare ce contine un lichid alb-galbui.
La palpare nu este obligatoriu sa se simta acel nodul din spatele mamelonului, se poate palpa si o formatiune ' in carte de vizita >>.

Boala e des confundata cu afectiuni dermatologice

Din pacate, leziunile de la nivelul mamelonui pot fi des confundate cu afectiuni dermatologice. Pacienta, datorita mancarimilor, isi poate produce singura leziuni si astfel de multe ori medicul confunda toate acestea cu o boala de piele. Ajunsa la dermatologie, pacientei i se vor prescrie o serie de unguente si medicamente, astfel va fi si mai mult intarziat diagnosticul. Chiar si in stadiu tardiv de boala, medicul poate gresi diagnosticul confundandu-l cu un alt tip de cancer ulcerativ, care produce in stadii avansate leziuni cutanate. In final se ajunge ca pacienta sa fie intr-un stadiu destul de avansat incat ideea de curabilitate sa nu mai intre in discutie.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
19 Decembrie 2007
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.