Setari Cookie-uri

Ai dureri de spate? Ce ar trebui sa stii

Zona spatelui repezinta o imbinare complexa de muschi, ligamente, fascii, tendoane, oase, nervi si vase de sange. Iata ce ar trebui sa stim atunci cand avem dureri de spate.

Scurta incursiune in anatomia spatelui

Zona spatelui sunt impartite in mai multe regiuni, astfel incat acestea permit medicilor sa realizeze o mai buna localizare si descriere a durerilor. Astfel putem vorbi despre despre zona interscapulara, situata intre omoplati ori despre zona umerilor etc.

Insa pentru a simplifica aceste regiuni si totodata pentru a intelege mai bine cauzele durerilor de spate, putem realiza o impartire usoara a acestei regiuni:
- Zona gatului sau zona cervicala;
- Zona toracelui;
- Zona lombara.

Ce trebuie sa stii daca ai dureri de umeri sau la nivelul gatului

Aceste dureri apartin de obicei persoanelor care au un stil de viata sedentar, care petrec mult timp stand pe scaun sau conducand. Durerile apar fie din cauza pozitiei incorecte a marelui trapez, fie au ca sursa coloana vertebrala cevicala. Este indicat sa realizati exercitii kinetoterapuetice pentru coloana cervicala pentru ameliorarea acestor dureri.

Citește și:

Ce trebuie sa stii daca ai durei de spate la nivelul toracelui

Aceste dureri apar in caz de infectii sau alte patologii ale plamanilor, dar si in cazul disfunctiilor coloanei vertebrale. Atunci cand pozitia coloanei vertebrale este incorecta, est posibil ca nervii paravertebralinsa devina iritai, provocand dureri. De exemplu iritarea nervilor intercostali poate fi foarte dureroasa.

Ce trebuie sa stii daca ai dureri de spate la nivelul mijlocului

Durerile localizate la acest nivel se mai numesc si dureri lombare sau chiar lumbago, fiind si cele mai frecvente dureri de spate. Cea mai comuna cauza a acestor dureri o reprezinta afectarea coloanei vertebrale, aceste dureri putand fi generate de o deschidere exagerata a unghiului promontoriu, de arcuirea exagerata a coloanei la acest nivel, poate chiar de o gernie localizata la acest nivel. Atentie insa, unele infectii sau patologii abdominale pot iradia in spate la acest nivel, cum ar fi o infectie urinara, o colita sau durerile menstruale.

Citește și:

Cum putem preveni durerile de spate?

Preventia durerilor de spate presupune mai multi pasi, precum:
- Pastrati o dieta echilibrata si o geutate normala si faceti exercitii in mod regulat;
- Eviati inactivitatea sau odihna indelungata in pat. Chiar daca aveti indicatie de repaus la pat, este obligatoriu sa va miscati des, chiar daca limitat. Intrebati medicul care sunt miscarile permise.
- Nu efectuati niciodata activitati fizice sau un sport fara a va incalzi in prealabil articulatiile si coloana.
- Mentineti o pozitie corecta a coloanei;
- Purtati haine confortabile si pantofi cu talpa joasa;
- Dormiti pe saltea tare si fara perna ori cu o perna nu prea inalta (exceptie facand persoanele carora medicul le-a recomandat sa doarma pe mai multe perne);
- Ridicati obiectele grele folosind genunchii si nu coloana vertebrala;
- Folositi scaune si mese ergonomice acasa si la locul de munca.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
1 Iulie 2016
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.