Setari Cookie-uri

Spondiloza cervicala, cauza durerilor de gat

Odata cu inaintarea in varsta, oasele si ligamentele de la nivelul coloanei resimt cel mai bine trecerea anilor si se deterioreaza gradual, in special la nivelul gatului, producand o afectiune denumita spondiloza cervicala. Modificarile aduse de procesul de imbatranire constau in aparitia unor excrescente osoase neregulate pe vertebre, pierderea elasticitatii ligamentelor, distrugerea discurilor dintre vertebre, toate acestea conducand la aparitia durerii de gat, la �intepenirea� gatului prin limitarea miscarilor in articulatiile coloanei cervicale si uneori la afectari neurologice mai mult sau mai putin severe.

Excrescentele oasoase sau ciocurile si scaderea diametrului canalului medular produc lezari ale nervilor si maduvei spinarii cunoscute sub numele de radiculopatii si mielopatie cervicala. Din fericire, cea mai mare parte a cazurilor evolueaza fara afectare neurologica.

Simptomele spondilozei cervicale:
• Gatul incremenit, dureros;
• Durere in umar, brat sau in piept;
• Amorteli sau furnicaturi in brate, maini, picioare;
• Slabiciunea mainilor si picioarelor;
• Lipsa coordonarii;
• Dificultati la mers;
• Reflexe anormale;

Cauze:

Principala cauza a spondilozei cervicale este uzura articulatiilor coloanei specifice inaintarii in varsta. Dupa varsta de 30 de ani multe persoane au semne de degenerescenta a vertebrelor si discurilor intervertebrale prezente pe radiografie, desi simptomele nu apar decat mai tarziu. Odata cu procesul de imbatranire apar anumite modificari precum pierderea elasticitatii discurilor intervertebrale, hernierea discurilor, rigidizarea ligamentelor.

Citește și:

Intre factorii de risc ai spondilozei cervicale se numara varsta inaintata care atrage dupa sine uzura articulatiilor coloanei cervicale si traumatisme la nivelul gatului cu rasunet asupra coloanei cervicale.

Diagnosticul:

Daca durerea cervicala nu a cedat la medicatie antialgica, sau daca durerea s-a inrautatit si au aparut amorteli in maini si picioare, este necesara prezentarea la medic. Simptomele descrise, impreuna cu istoricul medical si cu examinarea clinica pot sugera un diagnostic de spondiloza cervicala. Pentru certitudinea diagnosticului medicul va face o serie de teste:
• Verificarea mobilitatii coloanei cervicale – spondiloza cervicala limiteaza miscarile gatului, de aceea medicul va controla gradul si amplitudinile miscarilor de rotatie, flexie si extensie;
• Examen neurologic – cauta o eventuala afectare a maduvei si nervilor de catre spondiloza;
• Radiografie – pune in evidenta articulatiile cervicale si modificarile patologice specifice spondilozei;
• CT sau RMN – produc imagini mai detaliate decat o simpla radiografie a coloanei cervicale si permit aprecierea leziunilor de la nivelul maduvei spinarii.
• Mielograma – este tot o investigatie radiologica obtinuta prin injectarea in canalul spinal a unei substante speciale care permite o mai buna vizualizare a maduvei.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
9 Septembrie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.