Setari Cookie-uri

Obezitatea la copii: Specialistii spun ca se mosteneste

Considerata “boala secolului modern”, obezitatea a devenit in ultimii ani un pericol tot mai pronuntat, “castigand“ din partea Organizatiei Mondiale a Sanatatii statutul de boala incurabila.

Comunicat de presa

In lume exista peste un miliard de persoane adulte supraponderale, dintre acestia cel putin 300 de milioane sunt deja diagnosticati ca fiind obezi, iar in Romania statisticile raman la fel de ingrijoratoare. In prezent, aproximativ 30% din populatie sufera de obezitate, cele mai afectate fiind persoanele cu varsta intre 15-64 de ani, iar cresterile ponderale progreseaza si in randul copiilor sub 5 ani, numarul acestora marindu-se cu 18% in ultimii zece ani.

obezitatea la copii

Este absolut normal ca cei mici sa castige kilograme in plus pe masura ce cresc, insa daca aportul caloric depaseste necesarul zilnic, iar greutatea nu mai este proportionala cu inaltimea specifica varstei, in acest caz putem vorbi de obezitatea infantila. La nivel european, numarul copiilor supraponderali creste anual cu 400.000 si desi statisticile sunt alarmante, nu par sa ingrijoreze pe nimeni. Totusi, obezitatea infantila este o problema care nu trebuie ignorata, deoarece reprezinta precursorul aparitiei bolilor de sanatate specifice varstei adulte: tensiunea arteriala crescuta, nivelul crescut al colesterolului, diabetul sau afectiunile cardiace.”, explica Dr. Bogdan Moldovan, seful sectiei de chirurgie al Spitalului Sf. Constantin si Centrului Bariatric din Brasov.

Citește și:

Obezitatea infantila - agravata de factorii genetici sau alimentatie deficitara?

Obezitatea poate aparea la orice varsta si poate fi rezultatul unor probleme genetice, endocrine sau hormonale, insa majoritatea cazurilor sunt corelate cu un stil de viata al plusurilor si minusurilor: alimentatia nesanatoasa este in exces, iar activitatile fizice sunt minime. Copiii se afla in perioada de dezvoltare, astfel ca, spre deosebire de adulti, au nevoie in mod constant de o rezerva suplimentara calorica si nutritionala, care sa le alimenteze necesarul zilnic atat pentru dezvoltare, dar si pentru procesul de crestere. Insa, atunci cand cei mici ajung sa consume mai multe calorii decat au nevoie, vor incepe sa acumuleze kilograme in plus.

„Cu toate acestea, nici elementul genetic nu trebuie ignorat cand vorbim despre obezitatea infantila, intrucat in foarte multe cazuri copilul obez ajunge sa devina un adult obez si sa mosteneasca predispozitiile pentru bolile parintilor sai.

Citește și:

Foto: obezitatea la copii - shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
3 Septembrie 2014
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.