Setari Cookie-uri

Afla cum sa previi si sa tratezi corect pneumoniile celor mici!

Anotimpul rece vine, de obicei, cu multe bucurii pentru cei mici, dar si cu afecţiuni respiratorii frecvente, care le strica buna dispoziţie si le creeaza o senzaţie de profund disconfort.

Care sunt cele mai intalnite afectiuni ale copiilor in sezonul rece si cum pot fi acestea prevenite, povesteste Dr. Corina Cilcic, medic primar pediatru, seful sectiei de Pediatrie in cadrul Spitalului SANADOR.

Pneumoniile sunt infectii serioase atat la copii, cat si la adulti, care afecteaza tractul respirator inferior. De obicei, acestea apar in urma unor infectii initiale la nivelul cailor aeriene superioare sau “rosu in gat”, asa cum le numim in termeni populari.

Cei mai predispusi la aparitia infectiilor respiratorii in sezonul rece sunt sugarii, scolarii si prescolarii. Imunitatea sugarilor este inca in formare, de aceea, in cazul lor, afectiunea poate evolua de la o ora la alta.

Cele mai frecvente tipuri de pneumonii si factorii determinanti

De obicei, pneumoniile cu care medicii se confrunta cel mai des sunt cele de tip viral sau bacterian, ambele cauzate de microbi, respectiv bacterii si virusuri, dar deosebite prin manifestarile clinice. Cele mai frecvente sunt pneumoniile de tip viral, care au un debut de obicei mai grav decat cel al pneumoniei bacteriene.

Citește și:

Principalii factori de mediu care contribuie la dezvoltarea germenilor si microbilor si care favorizeza aparitia infectiilor respiratorii sunt:

  • mediul aglomerat, colectivitatea
  • contactul cu alte persoane bolnave
  • umiditatea si supraincalzirea mediului
  • sisteme de ventilatie necuratate
  • camera copilului aglomerata, cu multe surse de praf (spre exemplu paturi si covorase)

Primele manifestari care ar trebui sa-l trimita pe parinte cu copilul la medic sunt:

  • febra ridicata
  • tusea seaca sau productiva
  • respiratia ingreunata, dureri
  • frisoanele sau junghiurile intercostale
  • durerea abdominala (uneori poate semnala o problema la nivel respirator)

Diagnosticare si tratament - pneumonia la copii

Tratamentul pneumoniei este prescris doar de catre medic, in functie de simptomatologia copilului si in urma unui examen clinic complet si al analizelor de sange. In cazul in care copilul este diagnosticat cu pneumonie bacteriana, pediatrul ii va prescrie un tratament cu antibiotice, insa daca etiologia pneumoniei este virala, antibioticele nu au niciun efect in vindecarea boIii, iar recuperarea se face de la sine, treptat, in 2-4 saptamani.

Citește și:

Se recomanda hidratarea corespunzatoare, dezobstructia nazala cu ser fiziologic si indepartarea secretiilor, administrarea de medicamente antitermice pentru scaderea febrei si antitusiv pentru combaterea tusei. In plus, copilul are nevoie de hidratare corespunzatoare si odihna intr-o incapere aerisita, departe de toxine.

Preventia pneumoniei la copii

1. Mediul

Pentru a evita dezvoltarea germenilor si a bacteriilor, copilul trebuie sa traiasca intr-un mediu curat si aerisit frecvent, iar temperatura optima din camera trebuie sa se afle undeva intre 22 -24°C. O buna metoda de a-l“cali” si a-i intari rezistenta este de a lasa copilul sa se joace afara si nu intr-o incapere, iar la contactul cu mediul extern acesta nu trebuie “infofolit”, ci poate fi imbracat dupa grosimea hainelor purtate de parinti.

Citește și:

2. Alimentatia si hidratarea

Alimentatia corespunzatoare este foarte importanta, iar daca este adaptata fiecarei varste in parte, ajuta la intarirea sistemului imunitar. O alimentatie corecta trebuie sa fie echilibrata in toate principiile: proteine animale si vegetale, grasimi, zaharuri, vitamine. Este important de mentionat faptul ca proteinele animale contribuie la dezvoltarea optima a copilului, de aceea nu trebuie eliminate din alimentatie carnea, ouale sau lactatele. Cerealele de asemenea isi au rostul lor prin aportul de glucide sanatoase.

Cele mai eficiente vitamine pentru intarirea imunitatii si combaterea infectiilor sunt vitaminele C si D, care pot fi obtinute din surse naturale sau din suplimente:

  • surse de vit C: legume de culoarea verde, citrice, mere, catina, rosii, ardei gras rosu, capsuni
  • surse de vit D: pestele gras (somon, ton, macrou), laptele de capra, unt, diferite tipuri de ciuperci, oua (indeosebi galbenusul), vitamina D picaturi, tablete

In ceea ce priveste includerea laptelui in alimentatie, dupa varsta de 6 luni, acesta poate fi administrat in continuare, dar nu mai este neaparat obligatoriu. Cantitatea optima de lapte este de 500ml/24 ore, insa mult mai corecta este administrarea de lactate – branza, iaurt, smantana, telemea, lapte de capra sau lactate din lapte de capra. [...] Citeste mai departe

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
19 Decembrie 2014
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.