Setari Cookie-uri

Incepand cu anul 2015, toti copiii nou-nascuti vor beneficia de testare audiometrica

Ministerul Sanatatii intentioneaza dezvoltarea interventiei Prevenirea deficienţelor de auz prin screening neonatal prin extinderea screeningului pentru depistarea precoce a deficientelor de auz la nou-nascut la nivel national.

Sursa: Ministerul Sanatatii

Pentru dezvoltarea copilului este deosebit de important ca surditatea sa fie depistata cat mai devreme pentru a asigura in timp util tratamentul adecvat. Screeningul auzului la nou nascuti este singura metoda prin care se poate depista activ hipoacuzia chiar din prima luna de viata. Din aceasta cauza am hotarat ca, incepand cu anul 2015, sa asiguram procedurile de screening in toate maternitatile si pentru toti copiii nou-nascuti. Instruirea personalului medical, dar si dotarea tuturor celor 150 maternitati de pe teritoriul Romaniei cu aparatura de screening auditiv la nou-nascut se vor face din fonduri europene. In acest sens am demarat deja un proiect european”, a declarat Nicolae BANICIOIU, ministrul Sanatatii.

In prezent, testarea pentru depistarea surditatii la nou-nascuti se desfasoara in cadrul unui numar de 17 maternitati din tara care dispun de conditiile necesare.

Citește și:

Incepand cu 2015, procedurile de testare se vor realiza in toate maternitatile. Copiii care nu vor trece testele de screening vor fi indrumati catre unitatile sanitare de specialitate pentru continuarea investigatiilor audiologice.

Mentionam ca, tratamentul pentru deficienta de auz este asigurat, de asemenea, gratuit in cadrul programelor gestionate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

Daca in anul 2013, fondurile asigurate in cadrul programului de screening au ajuns pentru testarea a aproximativ 38 000 de copii, pentru 2015 Ministerul Sanatatii isi propune testarea a 200 000 de copii.

Foto: bebe - shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
30 Decembrie 2014
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.