Setari Cookie-uri

Primavara: Ce afectiuni ameninta sanatatea COPILULUI tau

Perioada de schimbare a anotimpurilor ii expune atat pe adulti, dar cu precadere pe copii, al caror sistem imunitar este inca in formare, la o serie de factori care le pot afecta sanatatea. In aceasta etapa de tranzitie, organismul este slabit si incearca sa se acomodeze atat la vremea mai calda cat si la durata in crestere a periodei de lumina versus intuneric.

Virozele – cum debuteaza si care este tratamentul acestora

Virusurile care incep sa circule odata cu trecerea de la anotimpul rece la cel de primavara pot cauza contractarea virozelor de catre copii. Virozele se manifesta prin senzatia de usturime si rosu in gat, dureri de cap, febra, nas infundat, secretii nazale, tuse si dureri musculare.

„In cazul infectiilor cu virusuri, antibioticele nu au niciun efect si ca atare nu sunt indicate in tratament. Pentru a ameliora febra copiilor si durerile musculare, parintii pot apela la suspensiile orale cu efect antitermic si analgezic, care sunt bine tolerate de copii si nu contin zahar sau conservanti. In afara efectelor antitermic si antalgezic, aceasta medicatie are efecte antiinflamatorii si amelioreaza starea generala a copilului. Este important ca medicamentul ales sa corespunda varstei copilului si sa fie utilizat conform prospectului, respectand indicatiile de dozaj, in functie de greutate. Daca un adult poate depasi cu usurinta un episod de viroza, in cazul copiilor orice viroza poate avea complicatii si de aceea medicul pediatru trebuie consultat pentru a urmari evolutia bolii si procesul de vindecare.” declara Prof. Dr. Mircea Nanulescu – medic pediatru, UMF Cluj-Napoca.

Citește și:

Valoarea temperaturii copiilor poate varia in functie de modul in care aceasta este masurata: axilar, intrarectal sau la nivelul urechii; iar valoarea maxima a normalului variaza si ea: pana la 38 de grade – masurat axilar si pana la 38,5 grade – masurat intrarectal. Obiceiul unor parinti de a verifica temperatura cu mana pe fruntea copilului, poate sa conduca la false aprecieri.

Astenia de primavara la copii – simptome si solutii

Astenia de primavara la copii se manifesta prin lipsa de vitalitate, in sensul in care acestia pot fi mai somnorosi sau mai putini receptivi la activitatile care implica un consum mare de energie. Aceasta stare nu ar trebui sa fie un motiv de ingrijorare pentru parinti atata vreme cat este temporara si nu persista pe o durata mai mare de timp. Pentru acomodarea mai rapida a copilului cu noul anotimp, parintii pot petrece mai mult timp la plimbari in aer liber si pot ajusta un pic alimentatia acestuia.

Citește și:

„In aceasta perioada fructele si legumele proaspete nu ar trebui sa lipseasca din meniul zilnic al celui mic. Vitaminele, in special vitamina C, care se gaseste in ardeiul gras sau in broccoli, proteinele si zincul din carnea slaba, ajuta la intarirea sistemului imunitar si la prevenirea racelilor de sezon.” sfatuieste Prof. Dr. Mircea Nanulescu – medic pediatru, UMF Cluj-Napoca.

Simptomele asteniei se pot suprapune de cele mai multe ori acelora ale virozelor. De exemplu, durerea de cap este un simptom comun atat al asteniei cat si al virozei.

„Astenia de primavara se poate manifesta prin dureri de cap, provocate de o crestere a presiunii intracraniene, ce poate aparea chiar de la prima ora a diminetii. Parintii pot ameliora aceasta stare printr-un medicament pentru copii pe baza de ibuprofen, cu efect analgezic si antipiretic si pe care copiii il accepta cu usurinta datorita gustului placut de portocale, sau de capsuni. Durerea mai intensa poate fi recunoscuta atunci cand copilul intrerupe activitatea si se intinde in pat.” declara Prof. Dr. Mircea Nanulescu – medic pediatru, UMF Cluj-Napoca.

Citește și:

Lipsa poftei de mancare este un alt semn al asteniei. Copilul fie refuza sa manance la fel de des precum in perioada rece, fie nu termina de mancat portiile de mancare cu care este obisnuit. Absenta apetitului poate fi compensata printr-un meniu mai usor de digerat, alcatuit mai degraba din preparate lichide precum supe, compoturi, dar si fructe sau sucuri naturale. Cu toate acestea, parintii trebuie sa tina cont si de etapele de crestere ale copilului, in special in primul an de viata, deoarece acestea influenteaza in mod direct apetitul celui mic.

Foto: stranut- shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
30 Aprilie 2015
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.