Setari Cookie-uri

Acoperirea vaccinala in atentia specialistilor!

Rata de vaccinare in Romania este, la mai multe tipuri de vaccinuri sub 90%, in trend descrescator, avand in vedere ca in alti ani procentul depasea 95%. Altfel spus, acoperirea vaccinala la noi in tara este sub media de 95% recomandata de Organizatia Mondiala a Sanatatii, au atras atentia specialistii prezenti la Conferinta Nationale Actualitati in Vaccinologie – RoVaccin 2014.

Comunicat de presa

Medicii sustin ca desfasurarea optima a Programului National de Imunizare ar trebui sa aiba la baza un parteneriat eficient si coerent al triadei: profesionisti - societate civila - mass-media.

“O rata de vaccinare intre 80 si 90% nu poate fi satifacatoare. Este mai mult decat ingrijorator deoarece creste riscul izbucnirii unor epidemii, lucru pe care nu ni-l permitem. Cred ca trebuie sa avem vedere in vedere acoperirea vaccinala cat mai ridicata in randul copiilor. Ar fi extrem de util ca in cazul acesta, procentul sa fie mai mare de 90%”, a explicat conf. dr. Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie si coordonatorul conferintei.

Specialistii prezenti la manifestarea stiintifica au tras un semnal de alarma in ceea ce priveste neincrederea populatiei in vaccinare, ca metoda eficienta de combatere si eliminare a numeroaselor boli transmisibile.

Citește și:

“Se observa o oarecare reticenta in randul populatiei cu privire la utilitatea imunizarii prin vaccinare, iar acest lucru este cauzat de o informare deficitara sau de transmiterea de mesaje eronate cu privire la rolul si importanta vaccinarii. Sunt multe mesaje conform carora vaccinurile nu ar fi sigure, nu ar fi eficiente, ceea ce nu este deloc adevarat. In plus, avem dovada sutelor de milioane de copii vaccinati de-a lungul timpului. Vaccinurile sunt victima propriului succes. Nu trebuie sa existe aceasta teama de vaccinare, dimpotriva, incredere si acceptare”, a precizat conf. dr. Alexandru Rafila.

De asemenea, prof. dr. Luminita Smaranda Iancu, vicepresedintele Societatii Romane de Microbiologie, este de parere ca principalul argument in schimbarea mentalitatii populatiei vizavi de vaccinare nu trebuie sa fie constrangerea, ci prezentarea riscurilor care pot aparea in cazul nevaccinarii.

Citește și:

In ceea ce priveste vaccinarea antigripala, specialistii sustin ca numarul total de persoane vaccinate antigripal in sezonul care tocmai a trecut nu a depasit un milion de doze, cu toate ca OMS recomanda ca minim din 15% din populatie (3 milioane) sa fie vaccinata pentru a putea preveni aparitia unei epidemii.

A doua editie a Conferintei Nationale “Actualitati in Vaccinologie” – RoVaccin 2014, desfasurata in Bucuresti in data de 5 aprilie 2014, a reunit peste 300 de epidemiologi, medici de familie, medici de medicina scolara, microbiologi, pediatri, neonatologi, medici de boli infectioase, ginecologi, pneumologi, precum si din alte specialitati conexe.

RoVaccin 2014 a avut un puternic caracter multidisciplinar si a urmarit informarea, facilitarea schimbului de informatii si identificarea unor solutii concrete in managementul eficient al vaccinarii si al bolilor prevenibile prin vaccinare.

Citește și:

Foto: copil la doctor - shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
1 Mai 2015
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.