Setari Cookie-uri

Cum sa treci fara panica peste furia laptelui

Furia laptelui este o denumire mai populara pentru un cumul de probleme neplacute ce pot aparea in special la inceputul alaptarii si anume o angorjare a sanilor insotita frecvent de inrosire a sanului, uneori febra.

Se spune ca furia laptelui apare datorita retinerii laptelui in sani dar cercetarile medicale mai recente spun ca este datorata in principal puternicii vascularizari a sanilor imediat dupa nastere, de aceea survine de obicei in a doua sau a treia zi de la nastere.

Cum se poate preveni furia laptelui?

Exista cateva principii de baza si usor de aplicat care previn angorjarea sanilor si blocarea canalelor galactofore si anume:

  • Alaptarea la cerere, in nici un caz la program, atat de frecvent pe cat doreste nou-nascutul
  • Evitarea suzetei si a biberoanelor
  • Practicarea unei pozitii adecvate de alaptare.

Cum sa treceti usor peste furia laptelui daca aceasta totusi s-a instalat?

Pentru detensionarea sanilor este ideal ca bebelusul sa suga, insa cand angorjarea sanului este puternica acesta nu mai reuseste sa se ataseze la san. Prin urmare este important sa inlesnim copilului atasarea la san prin drenaj limfatic.

Citește și:

Tot pentru detensionare se poate apela la muls, dar doar in situatii exceptionale cand copilul refuza sa suga, suge ineficient sau daca a fost necesara separarea mamei de bebelus pentru o perioada.

Nu este necesar mulsul pana la golirea sanului ci doar pana la detensionare.

Ce sa NU faci in caz de furia laptelui?

Desi “intelepciunea populara” poate sa recomande asa ceva, nu este recomandat sa nu puneti in practica:

  • Sa pui comprese calde pe san inainte de alaptare, deoarece caldura dilata vasele de sange, accelereaza circulatia sangelui si deci situatia se va agrava.
  • Sa pui comprese reci pe sani intre alaptari deoarece in acest fel canalele de lapte se vor contracta si laptele nu va mai curge cu usurinta si mai mult decat atat poate aparea vasospasmul.

Citeste mai multe despre alaptare in CLUBUL BEBELUSILOR

Foto: mama - shutterstock.com

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
15 Mai 2015
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.