Setari Cookie-uri

Metode de indepartare a alunitelor

Alunitele sau nevii pigmentari sunt mici pete sau excrescente colorate, prezente in diferite zone ale pielii. Fiecare persoana prezinta un numar mai mic sau mai mare de alunite, unele dintre ele fiind considerate o marca a frumusetii si farmecului personal, altele, din contra, considerate inestetice si o sursa de disconfort.

- Isi modifica in timp culoarea sau prezinta mai multe culori pe suprafata
- Asimetria, o parte din alunita e mai mare sau mai proeminata sau cu margini regulate iar cealalta parte e eltfel
- Isi modifica dimensiunile, in general alunitele ce depasesc in diametru 6 mm sunt suspecte ca fiind cancerigene
- Marginile neregulate indica alunitele cu risc
- Evolutia brusca, cresterea rapida
- Pigmentarea intensa cu pete in interiorul alunitei
- Devin uneori simptomatice: dor, mananca (prurit), ustura, deranjeaza
- Au suprafata neregulata
- Ulcereaza sau sangereaza

Metode de indepartare a alunitelor

Trebuie mentionat faptul ca riscul cancerigen al indepartarii unei alunite este un mit, eliminarea alunitelor cu potential cancerigen sau deranjante NU prezinta risc de cancer. La momentul actual se folosesc trei metode de baza pentru eliminarea alunitelor:
- Excizia chirurgicala
- Electrocauterizarea
- Terapia cu laser

Citește și:

Exizia chirurgicala se alege in special pentru alunitele plate. In cazul in care respectiva alunita este suspecta de melanom excizia chirurgicala se face pe o arie mai mare, de minim 1 cm de jur-impreujurul alunitei pentru a se asigura inderptarea tuturor celulelor cancerigene. Se face o anestezie locala si pielea excizata chirurgical se trimite la laborator pentru o analiza hostopatologica. Se coase rana si cicatricea care va ramane va fi una fina.

Electrocauterizarea. Excizia prin electrocauterizare este aleasa pentru alunitele proeminente. Practic alunita este rasa cu electrocauterul care, prin curentul electric realizeaza atat o ardere locala cat si hemostaza, nefiind necesara sutura. Rana ramasa nu sangereaza si cicatricea va fi una mica sau deloc vizibila in functie de marimea alunitei. Pentru ca intrebarea a fost adresata des, trebuie spus ca nu exista posibilitatea de curentare datorita folsirii electrocauterului.

Citește și:

Excizia cu laser. Aceasta este o metoda moderna de eliminare a alunitelor si este reomandata pentru cele de dimensiuni mici. Nu este o metoda de electie pentru ca razele laser nu pot patrunde foarte adanc, de aceea se utilizeaza pentru alunitele mici si superficiale. Cicatricea ramasa este stelata (cu margini dintate).

Riscurile indepartarii alunitelor

Riscurile unei operatii de rezectie a unei alunite sunt mici si variaza de la infectii si alergii la anestezic pana la usoare leziuni nervoase (in functie de zona localizarii). De cele mai multe ori singura consecinta a inlaturarii unei alunite este o cicatrice la locul respectiv, fapt ce trebuie luat in considerare daca se practica rezectia alunitei din motive estetice.

Vizionare placuta


Kudika
26 Iunie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.