Setari Cookie-uri

Afla totul despre Malassezia, ciuperca raspunzatoare de matreata

Parul joaca un rol foarte important in imaginea noastra, astfel ca indiferent de lungime, culoare si coafura, sanatatea parului este usor evidentiata si dificil de mascata chiar si prin folosirea celor mai inalte tehnici cosmetice.

Parul joaca un rol foarte important in imaginea noastra, astfel ca indiferent de lungime, culoare si coafura, sanatatea parului este usor evidentiata si dificil de mascata chiar si prin folosirea celor mai inalte tehnici cosmetice.

matreata Unul din marii inamici ai frumusetii parului este reprezentat de matreata. Adesea aceasta este data de ciuperca Malassezia furfur (cunoscuta mai inainte ca Pityrosporum ovale) care traieste in mod natural la nivelul pielii, chiar si la animale, fiind larg raspandita in natura. Aceasta levura obisnuieste sa traiasca in zonele grase ale pielii, hranindu-se cu grasime.

In unele cazuri aceasta ciuperca se poate inmulti excesiv, perturband in mod serios rata de secretie a sebumului de catre piele, precum si turnoverul cutanat, rata de reinnoire a celulelor epidermei. Daca aceste procese de inmultire excesiva a levurii au loc la nivelul scalpului, pielea se va descuama mai rapid si apare matreata. Pentru ca functiile de secretie a sebumului in tesutul cutanat al scalpului sunt perturbate, matreata poate fi de doua feluri:
- Matreata uscata, care se scutura repede, insa “fulgii” sunt foarte mici si desi;
- Matreata grasa, aderenta de firul de par, greu de indepartat la spalare, care produce totodata ingrasarea rapida a parului si ii confera aspectul de “imbacsit”.

Citește și:

Alte cauze ale matretii

Matreata mai poate avea si numeroase alte cauze, de aceea se recomanda ca atunci cand suferiti de aceasta pacoste sa va adresati medicului dermatolog care poate afla care este cauza matretii, oferindu-va tratamentul adecvat. Alte cauze ale matretii sunt:
- Foliculita;
- Eczema seboreica;
- Psoriazisul;
- Stresul;
- Transpiratia abundenta;
- Dermatitele scalpului;
- Samponarea rara a parului care il predispune la ingrasare;
- Spalarea parului cu sampoane neadecvate care nu urmaresc si caracteristicile scalpului. Majoritatea persoanelor cumapara sampon in functie de aspectul parului, ci nu de caracteristicle scalpului care sunt cu adevarat relevante pentru sanatatea parului.
- Folosirea zilnica a cosmeticelor pentru par;
- Schimbarile de mediu, clima, temperatura, umiditate la care va expuneti si care influenteaza in mod negativ variatiile proceselor de adaptare si aparare ale pielii.
- Aerul rece, praful, noxe toxice etc.

Citește și:

Curele de slabire drastice, precum si noxele toxice sau praful ori aerul rece accentueaza sau chiar favorizeaza aparitia matretii. Medicul dermatolog va poate indica sa folositi des, in spalari frecvente, sampone cu substante active atifungice care elimina cu succes matreata daca sunt folosite corect si pe o perioada mai lunga pentru a se obtine rezultatele.

Vizionare placuta


Kudika
25 Noiembrie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.