Setari Cookie-uri

10 simptome care ascund afectiuni mamare

Afectiunile mamare pot avea simtome discrete, greu sesizabile de femeie sau simptome pe care aceasta adesea le neglijeaza evitand sa se prezinte la medic. Afectiunile mamare pot sa apara de asemenea si la barbati, acestia cu precadere neluandu-le in seama. Desi la barbati afectiunile mamare apar mai rar, sunt insa mult mai agresive. Va propun sa discutam despre cele mai importante simptome care ascund afectiuni mamare.

Afectiunile mamare pot avea simptome discrete, greu sesizabile de femeie sau simptome pe care aceasta adesea le neglijeaza evitand sa se prezinte la medic. Afectiunile mamare pot sa apara de asemenea si la barbati, acestia cu precadere neluandu-le in seama. Desi la barbati afectiunile mamare apar mai rar, sunt insa mult mai agresive. Va propun sa discutam despre cele mai importante simptome care ascund afectiuni mamare.

Asimetria mamara

simptome cancer san Asimetria mamara este normala atunci cand diferenta dintre cei doi sani nu depaseste o cupa, nu pot fi identici ambii sani si acest fapt este cel mai evident la varsta pubertatii cand incepe intai un san sa creasca si diferenta intre cei doi este evidenta. Insa daca femeia adulta observa ca in ultima perioada s-a modificat raportul dintre cei doi sani, atunci cu siguranta este de vina o patologie mamara. Poate un chist, cel mai frecvent, sau mai multe, modifica volumul unui san. Insa trebuie investigat.

Citește și:

Durerea mamara
Durerea usoara in sani si senzatia de tensine este firesca in apropierea menstruatiei, insa aceasta durere nu este isnuportabila. Insa cand aceasta durere este mare si femeia o resimte ca o greutate, adesea comparand-o cu senzatia de pietre de moara si sanii sunt usor tumefiati, umflati, atunci cel mai probabil este vorba de o mastoza fibrochistica. Aceasta apare in special la femeile tinere si trebuie investigata, cel mai adesea se foloseste echografia mamara pentru punerea diagnosticului.

Tulburari ale ciclului menstrual

Femeile cu tulburari ale ciclului menstrual pe baza unor fluctuatii de estrogeni pot suferi de afectiuni mamare fiindca glanda mamara este foarte sensibila la “biciuirea” estrogenilor. De aceea de fiecare data cand apar tulburari menstruale trebuie investigati si sanii.

Citește și:

Protuberantele si nodulii

Daca la autopalpare se simte o formatiune noduloasa trebuie urgent contactat medicul fiindca in glanda mamara nu trebuie sa existe astfel de formatiuni. Uneori, chisturile si in special fibroadenomul, un tip de cancer mamar, apare ca un nodul mobil care la palpare are tendinta de a iesi sub piele. De aceea autopalparea sanilor este o foarte buna metoda de prevenire a afectiunilor mamare. Nu se recomanda autopalparea in saptamana dinaintea ciclului si nici in timpul menstruatiei fiindca variatiile hormonale din aceasta perioada modifica mult consistenta sanului si induce adesea in eroare medicul sau femeia.

Vizionare placuta


Kudika
23 Aprilie 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.