Setari Cookie-uri

Modalitati de a preveni hepatita virala C

Hepatitele virale pot evolua acut, asa cum se intampla in cazul hepatiei A, ori lent si silentios, cum se intampla in cazul hepatiei B si mai ales in cele date de virusul hepatitic C. Hepatia C chiar este numita si ucigasul tacut, avand o evolutie atat de silentioasa incat pacientul o descopera adesea in stadii tardive, cand interventia curativa este dificil daca nu imposibil de initiat. Tocmai pentru ca este cel mai greu de diagnosticat daotirta simptomatologiei tacute ne vom referi in articolul curent cu precadere la hepatita C.

Hepatitele virale pot evolua acut, asa cum se intampla in cazul hepatiei A, ori lent si silentios, cum se intampla in cazul hepatiei B si mai ales in cele date de virusul hepatitic C. Hepatia C chiar este numita si “ucigasul tacut”, avand o evolutie atat de silentioasa incat pacientul o descopera adesea in stadii tardive, cand interventia curativa este dificil daca nu imposibil de initiat. Tocmai pentru ca este cel mai greu de diagnosticat daotirta simptomatologiei tacute ne vom referi in articolul curent cu precadere la hepatita C.

Cum actioneaza acest virus?

Virusul hepatitic patrunde in corp pe caile de infectare specifice, apoi prezinta tropism pentru ficat in ale carui celule se dezvolta si se inmulteste. Simptomatologia se instaleaza lent incat pacientul nu mai poate face diferenta intre stare de rau si cea de bine, ajungand doar sa se simta foarte obosit, sa aiba zilnic stari de somnolenta, uneori stari de greata sau chiar voma, perturbari metabolice silentioase, cresterea tensiunii portale cu evidentierea clinica a acesteia – hemoroizi, dilatarea vaselor pe burta, varice esofagiene etc. Cu timpul se poate observa paliditatea pielii, scaderea functiilor digestive, constipatia, sangerari frecvente ale mucoasei nazale sau gingiilor dar si capatarea vanatailor din cele mai mcii lovituri datorita scaderii importante a trombocitelor (trombocitopenie), anemie specifica hepatiticilor cronici si asa mai departe.

Citește și:

Cum se transmite hepatita C?

Din pacate in cazul Hepatitei C nu exista vaccin, asa cum se intampla in cazul hepatiei A si B. Din fericire insa contaminarea cu hepatita C nu este chiar facila, facandu-se ins pecial prin contactul sange-sange (sau cu alte fluide ale organismului) si mai putin (este controversat subiectul unii medici sunt de parere ca s-ar transmite, altii ca nu) prin contact sexual.

Romanaia ocupa locurile de top in ceea ce priveste numarul bolnavilor infectati cu hepatita C, estimandu-se ca un procent foarte mare din populatie este infectata, iar aceasta estimare ii cuprinde pe cei care s-au prezentat la medic si le-a fost depistata hepatita C, dar cu siguranta sunt multe persoane care nu au ajuns la medic.

Care sunt principalele modalitati de transmitere a hepatitei C?

Principalele modalitati de transmitere sunt:

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
1 Iunie 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.