Setari Cookie-uri

Invata aici pasii autoexaminarii sanilor

Autoexaminarea sanilor ar trebuie sa reprezinte un ritual care sa faca parte din viata fiecarei femei. Autoexaminarea sanilor este foarte importanta pentru depistarea precoce a unor patologii care sunt vindecabile in stadiu initial.

Autoexaminarea sanilor ar trebuie sa reprezinte un ritual care sa faca parte din viata fiecarei femei. Autoexaminarea sanilor este foarte importanta pentru depistarea precoce a unor patologii care sunt vindecabile in stadiu initial.

Cum se face examinarea sanilor?


autoexaminarea sanilor Autoexaminarea sanilor se face lunar, de preferabil la o saptamana dupa menstruatie. Nu se recomanda ca palparea sanilor sa se realizeze in saptamana dinaintea menstruatiei fiindca glanda mamara se umfla si veti avea impresia ca palpati tot felul de formatiuni.

Autoexaminarea sanilor se face in fata oglinzii, la dus, cu trupul gol fiindca si examinarea vizuala este foarte importanta. De fapt, cu aceasta se incepe. Se ridica ambele maini la ceafa si va uitati apoi la aspectul snailor:
- Sa nu prezinte nicio zona rosie;
- Sa fie cat de cat simetrici, daca unul este mult mai mare decat celalalt atunci este semn patologic;
- Sa nu prezinte ulceratii;
- Pielea sa nu fie tractionata sau cu aspect de coaja de portocala;
- Sa nu se observe umflaturi sau din contra, adancituri sau zone aplatizate;
- Culoarea pielii sa fie aceeasi ca pe tot pieptul sau abdomenul, sa nu fie mai rosie sau mai palida;
- Mamelonul sa aiba aspect normal, sa nu fie infundat, umflat, iritat sau descuamat, sa nu prezinte scurgeri. Scurgerile mamelonare sunt in general vizibile la o usoara staorcere a memelonului sau puteti analiza lenjeria intima care se pateaza atunci cand exista aceste scurgeri mamelonare.

In timpul inspecitiei este indicat sa analizati si restul coprului, nu doar sanii. Asadar uitati-va si in zonele genitale daca nu apare nimic suspect, o iritatie, pata, descuamare, buba, vreun ganglion umflat etc., dar analizati si intreaga piele. De exemplu puteti observa paloare, unele infectii cutanate sau chiar inmultirea alunitelor, toate aceste fiind semne patologice.

Palparea sanilor

Palparea sanilor se face in doua moduri consecutive, prima palpare stand in picioare si a doua stand culcata pe spate.

Sanul prezinta cinci cadrane care trebuie palpate. Se imparte sanul in patru cadrane principale prin trasarea a doua linii imaginare (una verticala si alta orizontala) care se intersecteaza la nivelul mamelornului, delimitand doua cadrane superioare si doua inferioare: supero-intern, supero-extern, infero-intern, infero-extern. Al cincilea cadran este cel mamelonar, care trebuie si el examinat.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
16 Iulie 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.